Az utolsó pillanatban, a pusztulástól mentették meg a borsodi Fáy-kastélyt

Megosztás

A közel háromszáz éves sátai kastély a 90-es évek végéig gyermekotthonként működött, majd olyan siralmas állapotba került, hogy évekig üresen állt. Végre jó kezekben van és lassan de biztosan megmenekül a teljes pusztulástól.

A Fáy-kastély új tulajdonosa nem zárkózik el a külvilágtól, belátja, hogy sokaknak szép emlékei kötődnek az épülethez, ezért egy bárki számára elérhető Facebook-csoportban időről időre beszámol arról, hogy haladnak a munkálatok és hogyan kap új köntöst a két tornyú kastély.

Kívülről szinte rá sem lehet ismerni és lassan belülről is pont olyan fényűző, mint a régi szép időkben. Felújították az eredeti nyílászárókat, új burkolatokat fektettek le és megőrizték a kastély eredeti hangulatát. A tulajdonos a hatalmas kertről sem feledkezett meg, ápolt bokrok, fák és rózsák övezik a patinás épületet.

A borsodi domboldalon álló Fáy-kastélyt még a Platthy család építtette 1735 körül, barokk stílusban. Az 1930-as években Fáy István földesúr jelentős mértékben átalakította. A kastélyt 1952-ben államosították és 1991-ig a magyar állam tulajdonában gyermekotthonként működött. Mivel az épületen ez idő alatt nem végeztek sem felújításokat, sem átalakításokat, korszerűsítéseket, a kastélyt 1993-ban a funkciójára alkalmatlannak, életveszélyesnek nyilvánították, a gyermekeket ki kellett költöztetni. Öt évvel ezelőtt a kastély magántulajdonba került s a fotók tanúbizonysága szerint jó (s egyre jobb) kezekben van.

Ám minden jóban van valami rossz. Az új tulajdonos néhány héttel ezelőtt arról számolt be, hogy ismeretlenek elvitték a kastély mellett kifeszített hosszú dróthálót és a vasoszlopokat.Pedig a környékbeliek is örültek annak, hogy ily módon a sűrű erdőben élő vadak nem jutnak be a településre. Arra kéri az elkövetőket, akikről egyébként kamerafelvétele is van, hogy hozzák vissza az eltulajdonított kerítés elemeit.

Persze nem minden borsodi kastély van ilyen szerencsés helyzetben. A közelmúltban számoltunk be az egyre romló állapotú Putnok melletti, bánrévei Vay–Serényi-kastélyról, ami éppen arra vár, hogy valaki megvegye és megmentse.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek