Igazi ász érkezik haza, a DVTK színeiben folytatja pályafutását Guzi Blanka

Megosztás

Többszörös világbajnoki érmes, Európa-bajnok öttusázónk Borsodban nőtt fel és most ismét a diósgyőri színeket képviseli. Remélhetőleg sikerül kivívnia az olimpiai részvételt is, mindenképpen kvótaesélyes.

A DVTK színeiben versenyez tovább az olimpiai kvóta esélyes miskolci születésű öttusázó, Guzi Blanka.

Egy igazi lokálpatriótának tartom magam. Kistokajban nőttem fel és Miskolcon jártam gimnáziumba, és ma már ugyan Budapesten élek, de aki ismer az tudja, hogy amikor tehetem minden alkalmat megragadok, hogy itthon legyek. A „borsod” kifejezés egy nagyon érzelemmel teli szó számomra. Úgy gondolom, hogy aki borsodi az mindig büszke lesz arra, hogy itt született és ide kötődik. A Diósgyőrhöz a Jegesmedvék révén volt már egy kis kapcsolatom. Sok mérkőzésükre jártam korábban és ha tehetem akkor igyekszem mostanában is kilátogatni, a csapatban vannak ismerőseim, illetve a nővérem révén is van kötődésem a klubhoz.

Korábban 7-8 éven át kézilabdáztam, ami előtt sok más sportágban kipróbáltam magam. 2015-ben azonban olyan ambíciót érzetem, hogy egyéni sportágra szeretnék váltani és nagyobb célokat tűztem ki magam elé. Négy évvel előtte ismerkedtem meg az öttusával és ennek hatására választottam ezt a sportágat. Nagyon nehéz volt egy csapatsportágból átállni egy egyénire, amiben ráadásul öt szám van. Mai napig küzdök egyes elemekkel. Ilyen például a vívás, amin most is nagyon keményen dolgozok, szerencsére a lövészet és a futás hamar erős számommá vált, a lovakat mindig imádtam így a lovaglást könnyen megszerzettem, az úszásba viszont rengeteg munkát kellett belefektetnem Fázold Henrik bácsival, akinek rengeteget köszönhetek – beszélt magáról Guzi Blanka, akinek szavait a Dvtk.eu idézi.

A párizsi olimpiára az idei évtől a 2024-es júniusi világbajnokságig tart a kvalifikációs időszak öttusában, a nagy hajsza azonban jövőre fog elindulni a repülőjegyekért. A versenyeztetés a szövetségi kapitány hatáskörébe tartozik, aki az országkvóták elosztásáért is felel majd, amely alapján egy nemzetet két sportoló képviselhet majd az ötkarikás játékokon maximum.

Az öttusa 2024-et követően nagy változásokon keresztül fog átesni. A lovaglás kikerül a sportágak közül és a helyét az akadálysport veszi át. Főként ennek a döntésnek is köszönhetően az öttusa a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában is szerepel, amely esetében így 1912 óta minden ötkarikás játékokon fognak érmet osztani.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek