Miskolcon kapcsolták le az unokázós csalókat

Megosztás

Egy magát rendőrnek kiadó férfi egy miskolci nőt hívott fel, a csalással okozott kár 2,7 millió forintra rúgott.

Csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 30 éves nagykőrösi és egy 39 éves budapesti nővel szemben – írja a police.hu. A gyanúsítottakat 2023. október 26-án fogták el, majd őrizetbe vette őket a hatóság. A nők a megalapozott gyanú szerint részt vettek abban a csalásban, amit egy miskolci nővel szemben hajtott végre a bűnhálózat.

Egy magát rendőrnek kiadó férfi felhívott egy miskolci nőt azzal az ürüggyel, hogy a fiát külföldön letartóztatták, de óvadék ellenében kiengednék, ha minél hamarabb rendelkezésre állna a pénz. A sértett közel kétmillió forinttal rendelkezett, amit az álrendőr keveselt, ezért a nő ékszereit is kicsalta. A megadott instrukciók alapján az összecsomagolt pénzt és ékszereket a telefonáló tettestársai – két nő – vitték el a sértettől.

A rendőrségre tett bejelentés alapján a rendőrök még aznap azonosították, elfogták, majd előállították a rendőrkapitányságra a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható nőket. A telefonáló férfi személye azonban ez idáig ismeretlen.

A Miskolci Törvényszék közleményéből még több részlet kiderül. Mint írják, az egyik nő a folyamatosan telefonáló sértettől egy nejlon tasakban 1.700.000 Ft készpénzt és kb. 40 gramm aranyékszert vett át, mialatt társa a kocsiban várakozott, majd ezt követően a helyszínről gépkocsival távoztak. Így a csalással okozott kár összesen körülbelül 2.700.000 forint volt.

A gyanúsítottak cselekménye alkalmas lehet a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének a megállapítására.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, figyelemmel a kiszabható szabadságvesztés súlyosságára, továbbá arra a körülményre, hogy bejelentett munkahellyel, állandó jövedelemmel nem rendelkeznek, ugyanakkor feltehetően országos helyismerettel rendelkeznek, a bűncselekményt ugyanis lakóhelyüktől távolabb követték el.

Fennáll annak a veszélye is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén ezidáig be nem azonosított társukkal, vagy még elő nem került tárgyi bizonyítási eszköz elrejtésével összebeszélnének, ezzel meghiúsítanák, megnehezítenék a bizonyítást, továbbá a rendelkezésre álló adatok alapján felmerülhet, hogy a gyanúsítottak a nagy tárgyi súlyú bűncselekményt hosszabb időn keresztül, több helyszínen követhették el, ami felveti a bűnismétlés veszélyét is.

Mindezek alapján a járásbíróság egy hónapra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását. A végzés nem végleges.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek