Veres Pál: Nem a pártoknak számolok el, hanem a miskolci embereknek

Megosztás

Polgármesternek választottak meg, nem ellenzéki vezetőnek – reagált a jövőre Hegedűs Andreát indító DK vádjaira a megyeszékhely első embere.

Múlt héten jelentette be a Demokratikus Koalíció, hogy az LMP-vel együtt Hegedűs Andreát indítják polgármesterjelöltként Miskolcon a 2024-es önkormányzati választáson. Ezzel az ellenzék megosztottá vált azok után, hogy 2019-ben még mindegyik párt az egyébként függetlenként induló Veres Pál mögé állt be, akit meg is választottak.

A városvezető most a Minap.hu portálnak adott interjúban elismételte azt, amit a DK-bejelentés utáni posztjában is leírt már: nem lepte meg a Gyurcsány Ferenc vezette párt lépése, és bizonyos szempontból örül is neki, mert “ez egy olyan pillanat, amikor végre elváltak egymástól a dolgok”. Hozzátette: “Szerintem nincs az a személyes ambíció, ami fontosabb lehet a közösség érdekénél, és nincs az a pártérdek, ami fontosabb lehet Miskolcnál. Ezt gondoltam, amikor polgármester lettem, és ezt gondolom most is.”

Veres Pál az interjúban a DK és Gyurcsány által említett vádakra is reagált, így többek között arra, hogy nem viselkedett eléggé ellenzékien:

“Én 2019-ben polgármesternek jelentkeztem, nem ellenzéki vezetőnek. Ha ellenzéki vezető akartam volna lenni, belépek egy pártba, és indulok az országgyűlési választásokon. Az én dolgom az, hogy vezessem a várost és képviseljem a miskolciakat. Minden miskolcit. A pártok dolga meg az, hogy szavazókat gyűjtsenek maguk mögé. Vagyis most a saját feladatukat kérik rajtam számon. Egészen abszurd” – fogalmazott Veres, majd hozzátette:

“Én független polgármesterjelöltként indultam, az ellenzéki pártok pedig támogattak. Én elfogadtam a támogatásukat, mert ők elfogadták a függetlenségemet. Ilyen egyszerű. Megegyeztünk egy programban, egy szakmai, erkölcsi és etikai minimumban és abban, hogy együtt fogunk ezekért a célokért dolgozni.”

A polgármester rámutatott: azért sem érti a kritikákat, mert “számos alkalommal emeltem szót a brutális kormányzati elvonások ellen, a tömegközeledési támogatások elvonása ellen, az önkormányzatokat sújtó energiaárak miatt, oktatási kérdésekben”.

Ami a Miskolci Egyetem kuratóriumban betöltött pozícióját illeti, Veres ismét elmondta: “Tanár vagyok, oktatásszervezési és oktatáspolitikai szakember, iskolaigazgató voltam évtizedekig, ebben éltem le életem túlnyomó részét. Meghívnak a városom egyetemének kuratóriumába mint polgármestert, mint volt egyetemi oktatót, mint oktatási szakembert, és azért ne menjek, mert az néhány pártpolitikusnak nem tetszik? Szerintem nagyon fontos, hogy Miskolc a polgármesterén keresztül képviseltetve van az egyetem irányítótestületében. És jó lenne, ha ez minden egyetemi városban így lenne. Ráadásul mióta a kuratórium tagja vagyok jelentősen javult a város és a Miskolci Egyetem kapcsolata.”

A városvezető azzal sem értett egyet, hogy ne lenne elég zöld: “Miskolc bekerült az EU 100 klímasemleges város missziójába, ami Magyarországról Miskolcon kívül csak Pécsnek és Budapestnek sikerült. Csak az elmúlt években több ezer fát ültettünk el a városban, 260 ezer csertölgycsemetét ültetünk el a Bedegvölgyben, 32 hektáron, közvetlenül a belváros szomszédságában, aminek köszönhetően jóval tisztább lehet majd a város levegője. De menjünk tovább. Miskolc nemrég nemzetközi díjat nyert a történelmi Avas értékeinek megőrzéséért, a száz legjobb közé kerültünk a Green Destinations nemzetközi, éppen a zöld-, fenntartható turizmus témájában megrendezett nemzetközi megmérettetésen. És itt is egyetlen másik magyar település, Veszprém anyaga mellett választották be a miskolci pályázatot a legjobbak közé, ráadásul a város és a civil szféra szakembereinek együttműködésével” – érvelt Veres.

De vajon tud-e majd nyerni jövőre a mögüle most kihátráló pártok támogatása nélkül? “Engem nem pártok választottak, hanem a miskolci emberek. Nem a pártoknak számolok el, hanem a miskolci embereknek. Ha egy párt nyájként kezeli a választóit, téved. Az emberek nagyon sokfélék. Kinek ez, kinek az szimpatikus, kinek jobban, kinek kevésbé tetszik egy-egy döntés vagy cselekvés. A világ nem fekete vagy fehér, nem Gyurcsány vagy Orbán. Teljesen természetes az, hogy valaki helyben Veres Pálra szavaz, országosan meg mondjuk a DK-t vagy az LMP-t támogatja vagy épp a kormánypártokat. Ne kezeljük le az embereket, mert sokszor világosabban és lényegretörőbben látnak és gondolkodnak, mint a vezetőik. Higgye el, értik, mire megy ki ez a politikai helyezkedés.”

Forrás és további részletek: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek