Veres Pál: Sokkhatás és megkönnyebbülés is a DK bejelentése

Megosztás

A miskolci polgármester a Klubrádió műsorában arra a vádra, miszerint túlzottan kormánybarát lenne, úgy reagált: kifejezetten büszke arra, hogy mostanra elfogadják tárgyalópartnerként.

Mint arról a Borsod24 az elsők között beszámolt, múlt pénteken jelentette be a Demokratikus Koalíció, hogy az LMP-vel együtt Hegedűs Andreát indítja a 2024-es önkormányzati választáson Miskolc polgármesteri címéért. Ezzel megosztottá vált az ellenzék, amely 2019-ben még teljes egészében a végül meg is választott Veres Pál mögé sorakozott fel. A többi ellenzéki párt közül az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik is támogatásáról biztosította Verest, míg a Momentum egyelőre mérlegeli a lehetőségeit.

Veres a minap a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának vendége volt, amelyben természetesen a fő téma a néhány nappal ezelőtti bejelentés volt. “Egyelőre a sokkhatás még mindenkiben benne van” – ismerte el a megyeszékhely első embere. Elmondása szerint közvéleménykutatás is mutatja, hogy Miskolcon a többség az összefogás mellett van, egy olyan csapatot szeretnének látni a szavazólapon, amelyik képes tenni a városért.

Ugyanakkor azt is hozzátette Veres, hogy a bejelentés bizonyos szempontból megkönnyebbülésként is hatott rá, mivel az elmúlt hónapokban “komoly pávatáncot kellett járniuk”, hogy nehogy megsértsék például a DK-t, vagy hogy a párt érdekeit keresztül vigyék a rendszeren. Ez okozott feszültséget a frakción és a házon belül is, előfordultak kiszavazások, nézetkülönbségek – árulta el a polgármester.

“Most kitisztult a kép, ehhez kell alkalmazkodnunk, ennek megfelelően kell kidolgoznunk a megfelelő taktikát a tárgyalásokhoz” – fogalmazott Veres, aki szerint a kezdetektől problémát jelentett, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak százszázalékos bizalommal fordulni egymás felé.

Veres a DK-sok azon vádjára is reagált, miszerint “túlzottan kormányközeli” lenne: elmondása szerint kifejezetten büszke arra, hogy mára “elfogadják tárgyalópartnerként”, harmonikus viszonyt sikerült kialakítania mindazokkal, akik tehetnek valamit a város fejlődéséért. Szerinte ebbe a Fidesz mint párt nem tartozik bele, de a kormány szakmai szereplői, olyanok, akik fejlesztéseket hozhatnak Miskolcra, igen.

Ennek az eredménye például, hogy a befektetési politika a városra nézve kedvezően alakult. Ez látható abból, hogy eladták az összes ipari területet, “csak az elmúlt másfél hónapban négy komoly bejelentés volt, több mint 140 milliárd forint értékben” – mutatott rá.

Veres arra is emlékeztett, hogy annak idején az előző önkormányzati választást megelőzően úgy indította el a kampányát, hogy leszögezte: arra vállalkozik, hogy Miskolcért dolgozzon, ne várja tőle senki, hogy ellenzéki pártpolitikusként viselkedjen.

A beszélgetésben szó volt még a gazdasági fejlesztésekről, a munkaerő utánpótlásáról és arról is, miért nem tartja problémásnak, sőt örült kifejezetten Veres annak, hogy a Miskolci Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának tagja lett. A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA hallgatható meg.

A Veres Pállal készült interjú utáni betelefonáló, Gergely Budapestről komoly kritikákkal illette a miskolci polgármestert, elsősorban a DK-hoz hasonlóan a kormánnyal ápolt viszonylag harmonikus együttműködő kapcsolat miatt:

„Szeretnék neki gratulálni, hogy ilyen jól érzi magát ebben a fideszes diktatúrában. Miért nevezi magát ellenzékinek, amikor az összes témában meg van elégedve a Fidesznek az oktatáspolitikájával, az együttműködéssel, a gazdasági fejlődéssel. Szinte semmi kritikát nem hallottunk tőle. Tökéletes az együttműködés, minden nagyon harmonikus, minden nagyon szép, nagyon jó. Ha egy kicsit tovább látna az orránál, akkor tudná, hogy az ő szava nem sokat jelent egy diktatúrában. A Fidesz olyan beruházásokat fog vinni Miskolcra, amilyet akar, úgy fogja felhasználni a vizet, ahogy akarja, úgy fogja szennyezni a környezetet, ahogy akarja, és nem hiszem, hogy ez az ottlakóknak a hosszú távú érdeke” – mondta el a betelefonáló. A teljes műsor itt található.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek