Ismét megrendezik Lyukóvölgyben a TeatRom fesztivált

Megosztás

A TeatRom programjának középponti elemei a fiatal és érett roma művészek közreműködésével készülő alkotások és produkciók.

A szervezők nagy örömmel adták hírül, hogy minden nehézség ellenére mégis csak eljut idén a TeatRom Miskolcra. Mint írják, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Lyúkóvölgyi Közösségi Házával partnerségben valósul meg az egynapos fesztivál, amelyre jövő szombaton, azaz október 21-én kerül sor.

A közleény szerint a rendezvény esti koncertjét a világzene sztárja a Besh o DroM adja, de fellép a Cinka Panna cigányszínház, a Független Színház Magyarország, a Te+én zenekar, a Bélaműhely, a Miskolci Zsonglőrklub, a LYFK (Lyukósi Fiatalok Közössége, akik a szervezésben is nagy segítséget nyújtanak) és számos helyi tehetség.

A TeatRom, amelyet 2017 óta évről évre megszervez az Utcaszínházi Alkotóközösség, szegregált településrészeken, mélyszegénységben élők számára viszi el a művészeti produkciókat. A TeatRom programjának középponti elemei a fiatal és érett roma művészek közreműködésével készült alkotások és produkciók. “Amint a nevünk is mutatja, a hangsúly a roma színházi előadásokon van, de természetesen príma koncertek  és számos kísérőprogram is gondoskodnak a fesztivál élményről. Idén már jártunk Ózd környéki kistelepüléseken Csokvaományban és Farkaslyukon, illetve színházi előadásokkal gazdagítottuk a Remete Fesztivál első napját, közös szervezésben Szendrőlád településsel” – fogalmazott Simon Balázs rendező, az Utcaszínházi Alkotóközösség ügyvezetője.

Mint azt a közleményben hozzáteszik: “Miskolc városában ötödik éve rendszeres vendég Magyarország egyedülálló roma összművészeti fesztiválja, biztosak vagyunk abban, hogy az őszies időzítés dacára a minőségi kínálat sokakat vonz majd, az október 21-én 10 órakor kezdődődő egésznapos programsorozatra a Lyukóvölgybe. A fesztivál jelmondatát, “Maladylem Baxtale Romenca”, azaz “Találkoztunk boldog cigányokkal”, a cigány himnuszból választottuk, azt a vágyunkat fejezve ki, hogy rendezvényünk találkozási pont lehet roma és magyar művészek, fiatal és már sikeres alkotók, tenni vágyó értelmiségiek, művészek, helyi szervezetek és a szegregátumok lakói között.”

A fesztivál, amely az UtcaSzAK tizenöt éves borsod megyei színház-pedagógiai munkájára épül, mint minden független művészeti kezdeményezés ma Magyarországon, rendkívüli nehézségek árán tud csak megmaradni, normatív, hosszútávú támogatásokra nem számíthat, ezért a szervezők kérik, hogy aki teheti segítse munkájukat erőforrásokkal vagy a jelenlétével.

További információ a www.teatrom.hu weboldalon, vagy a közösségimédia felületükön ITT. A program pedig itt látható:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek