Iványi Gáborék borsodi iskolájában is óriási a baj, a fideszes Hörcsik Richárd másik fenntartónak adná

Megosztás

Egyre többeknek tisztul a kép, a Fidesz-kormány szándékosan és tudatosan lehetetleníti el már huzamos ideje Iványi Gábor egyházát, a MET-et. A megmentőként a borsodi iskola témájára ráugró Hörcsik Richárd képviselő azonban véletlenül sem a jelenlegi fenntartót támogatná, hanem “megoldást keres” – akár a fenntartóváltással is.

Ha annyira szeretnék segíteni az itt tanuló gyermekeket, miért nem fizetik ki Iványi Gábor egyházának a rendkívül régóta tudatosan visszatartott pénzt? Semmi gond nem lenne a fenntartóval, a tanárok is mind megkapnák a fizetésüket. De ez a megoldás az Iványi ellen hadat viselő kormánypártok szemében nem is létezik.

Hörcsik Richárd, a megye megválasztott kormánypárti képviselője a következő írással jelentkezett saját közösségi oldalán.

“Senki nem marad ellátatlanul!

Ma reggel értesültem arról, hogy Abaújkéren a Wesley János Családi Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégium intézmény fenntartója – a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – hosszabb ideje nem fizeti a pedagógusok bérét. Ezért az intézményben dolgozó tanárok jelentős része felmondott, az oktatás ellehetetlenült.

A gyermekek ellátása és oktatása érdekében haladéktalanul egyeztetettem az illetékesekkel. Amennyiben a jelenlegi fenntartó jelzi, hogy feladatait nem tudja ellátni, azonnali hatállyal megoldást keresünk a gyermekek ellátása érdekében, akár fenntartó váltással is.”

Nézzük akkor, hogyan alakult ki ez a helyzet. A MET vezetője, Iványi Gábor szerint nem kapják meg a normatívát az államtól átvállalt feladatokért. „Rendkívül felelőtlen ez a hozzáállás: olyat nem szokás kultúrállamban csinálni, hogy a teljes normatívára rátenyerel bárki. Ilyet nem lenne szabad csinálni, és nem is igazán törvényes, de nincs olyan kényszerítő eszköz a kezünkben, amivel elérhetnénk azt, hogy legalább a saját törvényeiket tartsák be a túloldalon” – fogalmazott.

„Több mint 30 éve csináljuk ezt, azóta sok kormányváltás volt, de ilyen embertelen kormánya nem volt Magyarországnak az elmúlt 50 évben”

– jelentette ki Iványi, és arról is beszélt: várják, hogy az ország kormánya felébredjen, és legalább abból vonjon le következtetést, hogy egész Európában elszigetelődtek.Nyíltan keresztényüldöző államokkal cimborálnak, és ha ez valakinek nem esik le, akkor annál is rosszabb helyzetben van maga a magyar állam, mint amilyen helyzetben mi vagyunk.”

A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben, mivel 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el a státuszukat, és a jogállást köteles is visszaállítani. (via Telex)

„Iványi Gábor ma reggel levélben fordult az Európai Bizottság alelnökéhez, Vera Jourovához, hogy ismertesse a helyzetet. Őt támogatva én is a Bizottsághoz fordultam, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a Testvérközösség érdekében” – írja Donáth Anna Facebook-posztjában.

A MET szervezeteiben összesen mintegy ezer ember dolgozik, ők az elvonás miatt ebben a hónapban már nem kaptak fizetést. 20 ezer ellátottról gondoskodnak, köztük 3000 gyerekről, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Iskolákat, kórházakat, hajléktalanszállókat tartanak fenn (állami feladatok!), országszerte több mint 40 helyen.

Ehhez további információkkal Hadházy Ákos szolgált a közösségi médiában:

“Sajnos egyre több olyan információt kapok, hogy egyes egyházak már nagy kegyesen be is jelentkeztek a MET intézményeiért – gondolom, annak tudatában, hogy ők majd azonnal megkapják az állami támogatásokat. Ez persze egyáltalán nem vigasz annak a sok tízezer rászoruló honfitársunknak, akiket csak Iványi Gáborék fogadtak be, mert más egyházi intézményeknek túl problémásak voltak (például olyan, sajátos nevelési igényű gyerekek sorsa válik bizonytalanná, akiket más iskolák nem vettek fel).

Mélyen szégyellem magamat, hogy nem tudtuk megakadályozni annak az aljas, ördögi politikai rendszernek, és az azt megtámasztó propaganda gépezetnek a kiépülését, amely lehetővé teszi, hogy Orbán eltapossa az egyik gyermekét keresztelő lelkészt és egyházát. Ami a kommunistáknak nem sikerült, neki sikerülni fog. A végjáték elkezdődött. Bár nem vagyok teológus, egyben biztos vagyok (bár ez nem vigasz): ez nem a Jóisten akarata szerint történik.”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek