Borsodban se hajítsuk el az elhasználódott, hulladékká vált gumiabroncsokat, ingyenesen leadhatók

Megosztás

A szabályozás holnaptól, azaz vasárnaptól lép életbe, az erre kijelölt helyeken ugyanis kötelesek külön tárolni azt a többi hulladéktól és ingyenesen átvenni tőlünk.

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amelyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek – mondta Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombati közleménye szerint.

Az EM azt közölte az MTI-vel: az államtitkár emlékeztetett, hogy júliustól az egész országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer. Az új rendszerrel együtt Brüsszel elvárásainak megfelelően bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert is, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak “a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért – írták.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra – így a gumiabroncsra is – speciális szabályok vonatkoznak. Ennek megfelelően a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a MOHU MOL Zrt., illetve alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik – tették hozzá. (MTI)

Így talán ismét esélyünk lehet arra, hogy nem válik egy hatalmas hulladéklerakóvá például a Szinva, vagy éppen a Sajó partja Borsodban.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek