Az országos népesség csökkent, de a kazincbarcikai járásé növekedett

Megosztás

A KSH adatai alapján a Hírözön.hu készített egy gyűjtést a járás népességének alakulásáról. A 2011-es népszámláláskor Magyarország lakónépessége 9 937 628 fő volt, 2022-ben  9 603 634. Ez azt jelenti, hogy 333 994 fővel lettünk kevesebben az elmúlt 11 évben. Nem csak a népességcsökkenés, de az elöregedés is komoly problémát jelent. 

Az országos tendenciával szemben a Kazincbarcikai Járás lakónépessége az előző évhez viszonyítva növekedett. Igaz, az összes növekedés (202 fő) nem jelentős, a települések közötti különbséget pedig feltehetően a CSOK által kínált lakásvásárlás generálja. Feltehető az is, hogy nem beköltözés, hanem a születésszámok növekedése is befolyásolja a járás lakónépességének növekedését.

S befolyásoló tényező maga a népszámlálás is, azokban az években a számokban, tendenciákban az előző évekhez viszonyítva mindig voltak eltérések.


A rendszerváltás utáni elvándorlás, melynek okai ismertek (a nehézipar -bányászat, kohászat-leépülése, majd ezt követően a varrodák bezárása, a termelőszövetkezetek megszűnése) drámai elvándorlást okozott. A legnagyobb veszteséget Miskolc, Kazincbarcika, Ózd szenvedte el, de a többi település is jelentősen érintett. Az látható, hogy az akkori elvándorlás nem fordult meg, azaz, akik elmentek, nem tértek vissza, s nem jelentős a vármegyébe történő bevándorlás sem.
A Kazincbarcikai Járás minden városában emelkedett a lakosság száma, a legnagyobb mértékben Sajószentpéteren.
Meglepetés lehet Berente népességének csökkenése, vagy Sajókazáé is. A vidék települései közül Szuhakállóban volt a legnagyobb lélekszámú növekedés.

Megyénk lakónépessége 623 024 fő volt a 2022. évi népszámlálás adatai szerint. Változás 2011-hez képest: 63 242 fővel csökkent a lakónépesség (–9,2%). 

A megyeszékhelyen a 2022.évi népszámláláskor Miskolcon 147 533 fő élt, az előző, 2011-es népszámláláshoz viszonyítva 20 221 fővel kevesebben laknak ott (–12,1%). 2022. január 1-jéhez viszonyítva 53 fős az emelkedés, akkor 147 480 lakója volt a megyeszékhelynek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Hírözön.hu

Kapcsolódó cikkek