3 hasznos tipp, hogy az anyatejes táplálás időszaka problémamentes legyen

Megosztás

Az anyatejes táplálás a kisbaba és az édesanya életében is kulcsfontosságú szerepet játszik. A csecsemő számára a tej nem csupán a táplálékot jelenti, hanem a szopizás alatt érzi az édesanyja testmelegét, a biztonságot nyújtó ölelést. Ez a kis meghitt “szertartás” erős érzelmi kötődést alakít ki anya és gyermek között, ám sajnos adódhatnak problémák.

Sok nő ilyenkor magát ostorozza, úgy véli, nem méltó az anyaságra, hiszen nem tud megfelelően gondoskodni gyermekéről. Ezek azonban nagyon félrevezető gondolatok, nem érdemes ilyesmikkel emésztened magad, inkább próbáld ki az alábbi hasznos tippeket!

Természetes tejserkentők fogyasztása

Ha úgy véled, a probléma (egyik) oka az, hogy nem megfelelő az anyatej mennyisége, akkor próbáld ki a Myrobalan Dohana kapszuláját, ami egy tejserkentő gyógynövényekből álló természetes étrend-kiegészítő.

Olyan összetevőket tartalmaz, mint például a kapor, a széles levelű lóhere vagy a kömény, amelyeket már nagyanyáink korában is alkalmaztak az édesanyák a tejtermelés serkentése és fenntartása céljából.

Ezek tehát régóta használt, jól bevált gyógynövények, amiket már nem főzet vagy tea formájában kell elfogyasztani, hanem egyszerűen bevehető kapszula formájában. A biztonság kedvéért konzultálj az orvosoddal vagy a szoptatási tanácsadóddal, mielőtt elkezded szedni a készítményt!

A nyugodt környezet megteremtése

Bár néha adódhatnak olyan szituációk, amikor például utazás közben vagy nyilvános helyen kell megszoptatod a gyermeked, de azért az esetek többségében az etetésre otthon kerül sor. Ahhoz pedig, hogy minden zavartalanul menjen, alakíts ki egy komfortos és nyugodt “szopizóhelyet” a lakásban.

Ez lehet akár a gyerekszoba vagy a hálószoba, a lényeg, hogy csendes és kényelmes legyen. Ez utóbbit biztosítsd egy fotellal, karosszékkel, párnával, de akár a kanapén vagy az ágyon is elhelyezkedhetsz, ha úgy a legjobb. A lényeg, hogy ne váljon hamar kényelmetlenné a testhelyzet, és a babád is könnyen hozzáférjen a melledhez.

Egészséges életmód

Ne feledd, hogy az anyatejet a tested abból állítja elő, amit beviszel, tehát a táplálkozásnak kulcsfontosságú szerepe van a szoptatási időszakban.

Ám míg régen a védőnők azt sulykolták az édesanyákba, hogy mi mindent NEM ehetnek, addig ez a gyakorlat mára megfordulni látszik, és inkább azt hangsúlyozzák, hogy mit lehet és érdemes fogyasztani. Így ez az időszak nem a tiltásokról fog szólni, hanem arról, hogy mennyi minden belefér egy tápanyagokban gazdag, a baba egészségét is támogató étrendbe.

Mindemellett a hidratálásra is kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a szervezetnek eleve szüksége van a folyadékra, a tej előállítása pedig még többet használ fel.

A káros szokások elhagyása, a stressz csökkentése és a kellő mennyiségű pihenés ugyancsak lényeges, még ha egy kisbaba mellett nem is olyan egyszerűen kivitelezhető.

Kapcsolódó cikkek