Nemcsak az ikonikus kaput, de a sarokházat is bontják már, mert életveszélyes

Megosztás

A gyönyörű ívelésű egyedi kaput már a múlt hét előtt eltüntették a rádőlt fa miatt, de az épületnek is annyi, félő volt, hogy kidől a tűzfal, annyira életveszélyessé vált az utóbbi időben. Ami viszont igazán jó hír, hogy úgy tűnik, a kaput visszaépítik később, megközelítőleg az eredeti kinézetével.

Életveszélyessé vált, ezért lebontják a Nagy Lajos király utca 6. szám alatti épületet. A munkálatok az elmúlt héten kezdődtek, és azok Szunyogh László, Miskolc főépítésze szerint mára elkerülhetetlenné váltak, a tűzfal évek óta állvánnyal volt megtámasztva, az állapota folyamatosan romlott, a közelmúltra már félő volt, hogy a dúccal együtt dől ki a forgalmas útszakaszra.

– Építészként és Miskolc főépítészeként is vérzik a szívem, mikor egy ilyen épületet bontani kell, hiszen tudható, hogy ez a ház a diósgyőri koronauradalomnak az egyik nagyon fontos épülete volt. Kiemelten fontos lett volna a megőrzése, évtizedes mulasztás, hogy az állagmegóvást sosem végezték el. Erről van szó ennél az épületnél is, olyan állapotba került, hogyha netalán rendelkezésre állt volna a forrás a megmentésére, ez a folyamat is azzal kezdődött volna, hogy alapokig lebontjuk, majd újra felépítjük – idézi Szunyogh László szavait a Minap.hu

A főépítész elmondta, az életveszélyes állapotok megszüntetése után szeretnék később megidézni a régi épület értékeit, hiszen a ház „a diósgyőri identitás fontos része. „Azt gondolom, hogy akár az önkormányzat épít ide valamit, akár magántulajdonos, kötelezni fogjuk arra, hogy azt a gyönyörű, íves bejárati kaput és az udvarház jelleget megidézzék az új épületen, ezek tették ugyanis igazán jellegzetessé, az utcaképet meghatározóvá a most lebontott házat” – zárta Szunyogh László.

Az eredeti kinézet, visszavárjuk és erre jó esély is kínálkozik

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek