Veres Pál újrázhat, de nem kizárt, hogy lesz másik ellenzéki induló is

Megosztás

Hosszabb cikkben foglalkozott a HVG.hu a jövő évi önkormányzati választásokkal, amelyben a miskolci esélyekről és lehetőségekről is írtak. A lap szerint jó esély van arra, hogy az ellenzék megtartsa a 2019-ben megnyert településeket, de újabb áttörés nem várható.

Nincs esély a 2019-es hasonló áttörésre, de a 2022-es parlamenti választásokhoz hasonló buktára sem kell számítani – így foglalhatók össze a jövő júniusban esedékes önkormányzati választások ellenzéki esélyei. Bár nem tapasztalható olyan ellenzéki felívelés, mint négy éve, ami – mintegy az ellenzéki összefogás főpróbájaként – bizalmat ébresztett ismeretlen arcok, köztük civilek iránt is, a 2022-es országgyűlési választásokon elszenvedett súlyos vereséget okozó tényezők sem látszanak annyira erőteljesnek, mint korábban.

Az ellenzék egyik legjelentősebb problémáját a szétesettség jelenti. Ez egyébként a miskolci helyzetet is jelentősen befolyásolhatja, mert nem kizárt, hogy Veres Pál mellett más ellenzéki politikus is elindul a megmérettetésen. A szétesettség veszélyét némileg tompítja az országban tapasztalható növekvő elégedetlenség. A HVG cikke szerint “egyre többen érzik úgy, hogy rossz irányba megy az ország.”

Egy másik érdekes tényező, amire korábban nem volt példa, hogy egyszerre tartják az uniós választásokat és az önkormányzati választásokat. Ez annyiból jelenthet nehézséget, hogy az egyiken az ellenzéki pártok külön indulnak, tehát valami saját karaktert és víziót kívánnak felmutatni, míg a másikon várhatóan közösen indulnak, így egységet kell mutatniuk.

“Ha nem is lesz összpárti együttműködés mindenhol, lesznek konszenzusos jelöltek, akikre valószínűleg kevés helyen indítanak rá saját riválisokat az ellenzéki pártok, még ha most fenyegetik is egymást ilyesmivel” – fogalmaz a HVG írása.

Mi a helyzet Miskolcon, mi okozhatja a legnagyobb nehézséget Veres Pálnak?

Veres Pál, a tanárból lett miskolci polgármester, Baranyi Krisztinához hasonlóan, szintén ízig-vérig várospolitikát folytat, igaz, teljesen más eszközökkel. Igyekszik jó viszonyt kialakítani a kormánnyal, beült az alapítványosított egyetem kuratóriumába, üdvözölte, hogy a romos Avas szállót felújítja a fideszes elitképző MCC. Ám mindezt a pártok egy része már gyanúsnak tartja.

A lap információi szerint, Veres Pál kompromisszumkereső és politikai harcok helyett kizárólag a városra, Miskolcra fókuszáló politikája miatt, fideszes berkekben állítólag felmerült az is, hogy nem indítanak az újrázni szándékozó Veres ellen jelöltet.

Viszont váratlan helyről kaphat kihívót a hivatalban lévő városvezető. A HVG forrásai szerint elfogyott iránta az egyik ellenzéki párt bizalma. Arról tegnap számoltunk be, hogy az MSZP hivatalosan is bejelentette, hogy Veres Pált támogatja a jövő évi választáson, alig egy héttel korábban a Jobbik jelentette be, hogy támogatják a polgármestert. A Demokratikus Koalíció azonban egyelőre nem biztosította támogatásáról a városvezetőt. A HVG szerint ennek az imént említett bizalmi probléma lehet az oka.

A lap forrásai szerint könnyen lehet, hogy a DK saját jelöltjével, Hegedűs Andrea országgyűlési képviselővel vág neki a választásnak.

Abban az esetben, ha ez a forgatókönyv valósul meg, jó eséllyel visszaszerezheti a Fidesz a polgármesteri pozíciót a városban, azonban a képviselő-testület összetételét még így is az ellenzék irányába billenhet, bár ez valószínüleg csekély vigasz lenne.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek