Ózdi múlt: a városban marad az egykori tévétorony néhány darabja – kiállítják

Megosztás

Hihetetlenül régen, még 1963-ban állították üzembe a régi tévétornyot, ami a város egyik ikonikus épületszerkezete lett. Most lebontották, ám egy helyi vállalkozó úgy gondolta, egy részét megmenti az utókornak és kiállítja.

Dancsok Tamás már tavasszal elhatározta, hogy a városvezetéssel együttműködve megmenti a vasszerkezet csúcselemeit.

A kivitelező cég dolgozói hétfőn fentről lefelé kezdték a szétszerelését a még 1963-ban üzembe helyezett 52 méter magas televízió toronynak a Drótos-tetőn. Minden antennát szépen sorban áthelyeztek az újra, már az Ózdi Városi Televízió is innen sugározza adását. Minden a terv szerint zajlott, pár nap alatt el is rendezték a terepet a szakemberek. Úgy tudjuk az egyes elemekből az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. munkatársai betonacélt készítenek. Ám a csúcson elhelyezkedő kosárnak és villámhárítónak más szerepet szánt a sors. Egy helyi vállalkozó érdeklődött utána. Városunk vezetői, pedig komolynak értékelték a szándékot, ezért felvették a kapcsolatot az illetékesekkel és sikerrel jártak.

„Még a munkálatok megkezdése előtt Dancsok Tamás telefonon felhívott, hogy szeretné a toronynak egy darabját megőrizni, minden lokálpatrióta kezdeményezésnek nagyon örülök. Így a kollégámnál Kovács Györgynél azonnal intézkedtem, hogy segítsen neki abban, hogy megkapja egy részét, és az Antenna Hungária Zrt.-vel egyeztetve erre lehetőség is nyílt, így a toronynak ez a része most már Ózdon Dancsok Tamás segítségével megőrzésre fog kerülni” – mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Ma már az Ózdi Ipari Park területének egyik szegletében hevernek a vaselemek. Sokakat érdekel, mi lesz a sorsa az egykor szebb napokat látott szerkezetnek? A kérdés nehéz, de Dancsok Tamás szerette volna, ha a több mint hatvan éves torony néhány darabja megmaradna az utókornak. Elhatározta, hogy ezért mindent meg is tesz.

„Az Ózdi Ipari Parkba szerettem volna elsősorban ezt kiállítani. Most azt látni kell, hogy ezt újra le kell festeni, homokszórni, biztonságossá tenni, le kell telepíteni, hogy a szél ne fújja el. Balesetmentessé kell tenni. Ez nem lesz gyerekjáték és nem is lesz olcsó, de én ezt felvállaltam. Ha már valahova letelepítjük, akkor nyilván utána nem lehet már megmozdítani. Úgyhogy nagyon ki kell találni, hogy hova tegyük. Felmerült a Skanzen, csak annak is ugye nem tisztázott a sorsa. Felmerült, hogy itt az Ózdi Ipari Park bejáratánál is el lehetne helyezni, esetleg a gyári múzeumban. Vagy van még egy fantasztikus ötletem, csak még ezt nem osztottam meg a tulajdonossal, hogy esetleg az ózdi Monster Beach-en is ki lehetne állítani. Most folynak az egyeztetések” – nyilatkozta Dancsok Tamás, a Piramis Kft. ügyvezetője.

Az Antenna Hungária Zrt. beruházásában épült új 56 méteres torony méltónak tűnik elődjéhez. Magasságban és kapacitásban is nagyobb lehetőséget biztosít a korábbihoz képest. Több antenna és kommunikációs eszköz fér el rajta. Az évek során a szolgáltatók részéről egyre nagyobb igények jelentkeztek és a régi torony nem bírta el azt a terhelést. A cserét tulajdonképpen gazdasági szempontok indokolták, valamint egyszerűbbé válik a karbantartás is. Most, hogy befejeződött a munkálatok oroszlán része, a Drótos-tetőre vezető Bolyai Farkas út aszfaltozása is hamarosan sorra kerül. Forrás: Ozd.hu.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek