Bár a bükki füvesember, Gyuri bácsi már nincs velünk, lánya viszi tovább az örökséget

Megosztás

A bükki füvesember halálával lezárult egy korszak, de az élet nem állt meg. Gyuri bácsi örökségét lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa gondozza. Szabó György, vagy ahogy sokan ismerték, Gyuri bácsi élete során emberek ezrein segített. Ismerte és használta a gyógynövények erejét, a belőlük készített teáit pedig mind a mai napig isszák a gyógyulni vágyók.

Szabó György természetgyógyász, vagy ahogy sokan hívták, a bükki füvesember olyan közel és olyan harmóniában élt a természettel, az erdőkkel és a mezőkkel, hogy élete sokak számára követendő példaként szolgált. Gyuri bácsi a nyugdíjba vonulása után fordult a természetgyógyászat felé, a gyógynövényekkel kapcsolatos tudását pedig felmenőitől, a javasasszonyoktól örökölte. A népi gyógyászat a megfigyelésre alapult, így jöttek rá az őseink arra, hogy melyik növény mely betegséget képes gyógyítani.

Gyuri bácsi divatos kifejezéssel élve brand lett és a neve ma egyet jelent a természetes gyógymódokkal, a gyógynövényekben lakozó rejtett erővel. A Györgytea, mely a teákat, tinktúrákat és krémeket forgalmazza, már nélküle működik tovább, de az ott dolgozók mai napig érzik a füvesember hiányát, szellemének jelenlétét. A családi vállalkozást jelenleg Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa vezeti, aki a Mindmegette.hu munkatársának a Györgytea gyógynövénykertjében adott interjút.

Zsuzsa, aki maga is természetgyógyász, elárulta, hogy mi az első emléke a gyógyteákról, hogyan került családjával Bükkszentkeresztre és elmesélte, hogy édesapja a barátja és a bizalmasa is volt, akivel volt egy közös “rituáléjuk”. “Minden este hívtuk egymást, pontosan nyolc órakor és ma is előfordul, hogy ránézek az órára, nyolc óra van, telefonálni kell, aztán belém hasít, hogy már nincs kinek. De majd túl leszek ezen is, mert az élet megy tovább, és biztos vagyok benne, hogy valahol, ha létezik, mi nem látjuk, nem tudjuk, de a szelleme az itt van valahol közöttünk” – mesélte a lapnak Lopes-Szabó Zsuzsa.

“Édesapám a barátom, a bizalmasom volt” – Lopes-Szabó Zsuzsa interjú | Mindmegette.hu

Szabó Gyuri bácsi, vagy ahogy sokan ismerték, a bükki füvesember emberek ezrein segített. Ismerte és értette a gyógynövények erejét, teáit pedig mind a mai napig isszák a gyógyulni vágyók. Halálával azonban nem állt meg a Györgytea működése. Gyuri bácsi örökségét lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa gondozza, és azon dolgozik, hogy szeretett édesapja emléke és szellemisége örökre fennmaradjon.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek