Miskolc élen jár a nyári betörések számában

Megosztás

A nyári időszakban mindig megugrik a betörések száma. A novekedes.hu elemzést készített arról, hogyan oszlik meg országszerte az ilyen jellegű bűncselekmények száma. A vidéki városok között Miskolc az “élmezőnyben” van, ha az elmúlt két hónapot nézzük.

A rablók néha egészen rafináltak. Volt hogy egy olyan négyfős bandát kapott el a rendőrség, akik kifigyelték, hogy kik járnak luxusautókkal a város útjain, majd illegális módszerekkel a biztosítói adatbázisból kiderítették, hogy merre élnek a tulajdonosok. A helyszínen több felderítést is tartottak és kifigyelték, hogy a lakók mikor vannak távol. 

 Forrás: terkep.police.hu

Beszámolójuk szerint egy gyengébb zárat a rutinosabb tolvajok körülbelül 15 másodperc alatt nyitják ki, sok bűnöző azonban nem is babrál az ajtóval, csak felfeszíti az egyik ablakot. Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) korábbi kutatása szerint a tolvajokat a rácsok látványa, egy felszerelt riasztó, esetleg egy forgalmas helyen lévő lakás könnyen el tudja tántorítani.

A tolvajok a kertes házakat előnyben részesítik. Ezekben könnyebb nagyobb értéktárgyakra bukkanni, ráadásul a kétszintes ingatlanoknál esténként kevésbé kell tartani a bentlakóktól, mert a hálószobák általában az emeleten vannak. A nyári nyaralási időszak ráadásul az egyik kedvence a betörőknek, akik előszeretettel csapnak le az üresen maradt házakra.

Végül néhány tipp azoknak, akik még idén tervezik az üdülést. Így érdemes védeni a házat:

– Mindössze pár ezer forintért már lehet itthon is kapni úgynevezett TV-szimulátorokat. Ezek olyan gépek, amelyek időnként különféle erejű fénnyel világítják be a szobát. A használatuk mellett az üres lakás kintről úgy fest majd mintha bent valaki televíziózna.

– Ha esetleg jófajta rácsokat vagy riasztót nem engedhetünk meg magunknak, akkor már egy „Vigyázz, a kutya harap” feliratú tábla is segítheti az otthonunk biztonságát. Még akkor is ha nincs eb a háznál. Az illúzió kedvéért lehet venni kutyaugatást utánzó riasztót is.

-Ha van kertje, akkor zárjon el minden olyan tárgyat, amely könnyen segíthetné a betörő dolgát, legyen az létra vagy akár egy kerti eszköz.

-Ha a postaládákban egyre nagyobbra duzzadnak a levél- és újsághalmok, akkor a betörőkben hamar felmerülhet a gyanú, hogy a lakás teljesen üres. Utazás előtt érdemes megkérni egy szomszédot, hogy a távolléte alatt néha ürítse a postaládát.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek