Sokkot kapott a borsodi falu: jelezték, hogy baj van, mégsem történt semmi

Megosztás

Megdöbbentőnek találták a környéken élők a halott anyjával évekig együtt élő nő esetét. Leginkább az rázta meg a falu közösségét, hogy ennyi időn át nem lépett senki, pedig többen jelezték a polgármesternek, hogy valami gond van.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei matyó faluban, a 2300 lelkes Szentistvánon az Arany János utcában, a 34-es szám alatt élt a nyolcvan év körüli asszony az ötvenes évei végén járó lányával. A Népszava munkatársának az egyik szomszéd azt mondta, hogy sokat sétált a környéken anya és lánya kart karba öltve. Aztán elmaradtak a közös séták, de a fiatalabb, hatvan körüli asszony egyedül is járkált az utcákon, az anyja kabátjában.

Tavasszal felsarjadzott a fű, a kapuhoz alig lehetett bemenni, nem nyírták. A mamát továbbra sem láttuk, a lánya meg csak soványabb és soványabb lett. Korábban már szóltunk a polgármesternek, aki a patikában dolgozik főállásban, de nem jött ki senki.

Aztán végül valamelyik utcabeli beszólt a hivatalba, hogy az ÁNTSZ-nek fog levelet írni, ha nem néz rá valaki a mamára. Akkor jött ki a falugondnok, átmászott a kerítésen, bement a házba, és ott találta az ágy mellett a mama mumifikálódott holttestét. A lánya meg a rendőröknek azt mondta, két éve mélyaltatásban van, nem halt meg. Talán megzavarodott szegény. Nem bírta elviselni, hogy meghalt az anyja, akinek ráadásul a nyugdíjából éltek addig ketten.

Egy másik környékbeli azzal kezdi beszámolóját, hogy régen nem ilyenek voltak. “Vagy tizenöt éve költöztek ide, tudom, mert akkor halt meg a harmadik szomszéd – mondta egy kilencven éves idős néni. Ő szemben lakik a házzal, ahol az eset történt. Az elhunyt nő szerinte nagyon jól értett a fákhoz, a gyümölcsökhöz, s a szőlő metszéséhez. Ide már nyugdíjasként érkezett a lányával, aki nem dolgozott. Anyja korábbi foglalkozását sem tudta senki, de eljártak napszámba a környékre.” Eleinte dolgos volt a fiatalabb nő is, de az utóbbi két évben egyre elhanyagoltabb lett a ház és a kert.

Az önkormányzat hivatalos álláspontja szerint ők augusztus 3-a előtt nem értesültek arról, hogy gond lenne a faluban élő két asszonnyal – aznap talált a falugondnok lakossági jelzés után az idős asszony mumifikálódott tetemére. Ehhez képest az utcában többektől is hallottuk: többször is jelezték, igaz nem írásban, hanem szóban, hogy jó lenne ránézni a családra, hiszen hónapok óta nem látták az idős hölgyet, a lánya pedig furán viselkedik. Ennél tovább azonban senki sem ment, nem tett például rendőrségi feljelentést a gyanúja miatt. Ahogyan az egyik helybeli fogalmazott: senki nem akar a nyakába kálváriát olyan emberek miatt, akiket alig ismer.

A teljes cikk ide kattintva elolvasható.

Fotó: Zagyi Tibor/Népszava

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek