A fiatal református ózdi polgár lehúzta a kormányt és Mészáros Lőrinc gazdagodását kérte számon Gulyás Gergelyen

Megosztás

Egészen furcsa pillanat lehetett ez a miniszter számára, hiszen ilyen tömegrendezvényeken nincsen hozzászokva egyetlen fideszes vezető sem, hogy valódi problémákról valódi kérdéseket kaphat. Az ózdi fiatalember azonban karakán módon kiállt és még ki is emelte, hogy nem minden keresztény van elájulva Orbánék enyhén szólva vitatható munkásságával.

Bár a Kormányinfókon megszokott módon Gulyás Gergely kitérő válaszokkal, valamint nyakatekert megfogalmazásokkal igyekezett kibújni a valódi válaszok alól, bár kiemelendő, hogy Mészáros Lőrincből még nagyon sokat akar, semmi problémája nincs a miniszterelnök barátjának mesebeli meggazdagodásával. Meglepődtünk?

Váratlan helyen kapott kritikát a kormány: a reformátusok zánkai ifjúsági fesztiválján kérték számon Gulyás Gergelyen Mészáros Lőrinc és Tiborcz István gazdagodását, valamint az oktatás és az egészségügy állapotát. A miniszter szerint az oktatás még soha nem volt olyan jó helyzetben, mint az elmúlt tíz évben, az egészségügyben pedig még ennél is nagyobb fejlődés történt. Gulyás azt mondta: a magyar milliárdosok lényegesen szegényebbek a régió többi országának gazdasági elitjéhez képest, Mészáros Lőrinccel pedig csak az a baj, hogy nem harminc vagy negyven van belőle – adta hírül a Telex.

„Követelem a magyar keresztény ifjúság nevében, hogy tűnjön el Orbán Viktor és a sleppje a politikából” – éles hangon kelt ki a kormány ellen Tóth Bálint a Magyar Református Egyház zánkai ifjúsági táborában, a Csillagpont Fesztiválon múlt csütörtökön, miután Gulyás Gergely arról beszélt az előadásában, hogy a politikát más mércével kell nézni, mint a kereszténységet.

A 25 éves ózdi református férfi szerint a kormány politikája nem Krisztust képviseli, hanem pont ellentmond annak.

„A bűnök abszolút értékkel bírnak, nincsen világi indok, amely felmentene azok alól”

– fogalmazott a gépjárműmérnök végzettségű Tóth, aki szerint „a keresztény ifjúságnak elege van” a kormány által képviselt mércéből.

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István vagyonának gyarapítása bűn” – mondta a meglepett miniszternek és közönségének. Szerinte Orbán Viktor gyerekkori barátjának és vejének gazdagodása szembemegy a magyar emberek érdekeivel, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam nem biztosítja az egészségügy és az oktatás fenntartását, illetve fejlesztését.

Gulyás rögtönzött válasza kicsit kormányinfós lett, de természetesen minden tökéletes mind az oktatásban, mind az egészségügyben és Mészáros Lőrinc gazdagodása sem jelent semmilyen gondot. „Ha valaki ma megnézi azt, hogy az oktatásban milyen körülmények vannak, hány iskolát újítottunk fel, még az egyébként az átlagos diplomás fizetéstől elmaradó pedagógusbérek is hogyan nőttek az elmúlt egy évtizedben, akkor azt mondhatjuk, hogy ez volt az elmúlt 33 év (…) legjobb tíz éve, a legnagyobb előrelépést biztosító tíz éve” – fogalmazott a miniszter. Gulyás azzal egyet tud érteni, hogy ez még nem elegendő, de mint mondta: azért küzdenek és harcolnak, hogy a következő egy-másfél évben olyan jelentős béremelést kapjanak a pedagógusok, mint korábban az orvosok.

Gulyás Gergely szerint az egészségügyben még nagyobb fejlődés történt, mint az oktatásban. Korábban egy harminc éve pályán lévő orvos „valamivel több mint 240 ezer forintot keresett, ma pedig több mint 2,5 milliót”. Soha ennyi kórházat nem újítottak fel, megszüntették a hálapénzt, és az elmúlt 33 év legnagyobb béremelését kapják az ápolók is két ütemben. „A kórházakat is nem bezártuk, hanem éppen hogy a legújabb gépek beszerzésével fejlesztettük.”

Mészáros Lőrinc gazdagodása? „Bízom benne, hogy a vállalkozók Magyarországon betartják a törvényeket” – jegyezte meg Gulyás. Ha pedig betartják a törvényeket, akkor szerinte ők is – mint mindenki – részesülhetnek a magyar gazdaság hihetetlen nagy mértékű növekedéséből.

Gulyás szerint az jó irány, hogy szakítottak azzal a rendszerváltás óta tartó gyakorlattal, hogy csak külföldiek gazdagodhattak meg Magyarországon.

„Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle, mert az lenne a jó, ha minél több nagyon gazdag magyar ember lenne”

– jelentette ki a miniszter.

Sokan úgy gondolják, hogy isten óvjon attól, hogy minél több nagyon gazdag magyar ember legyen, hanem inkább legyenek kevésbé gazdag, de remek jómódban élő magyar emberek, de lehetőleg közel mindenki. Ez nem kis különbség. Az ózdi fiatalember pedig utólag elmondta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy egy-egy fontos orvosi vizsgálatra akár egy évet is kell várni, és az sem tetszik neki, hogy az oktatási tüntetésen részt vevőket retorziók érték.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek