Gulyás egymilliós átlagbért vizionál a tanároknak 2027-re

Megosztás

A miniszter beszélt az EU-ról és Paks 2-ről is.

Gulyás Gergely csütörtökön Szekszárdon járt, a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén, ahol az MTI beszámolója szerint többek között kijelentette, hogy “pillanatnyilag az Európai Uniónak nincs alternatívája”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ez nem az EU-nak a magyar GDP-hez való, 1,4 százalékos hozzájárulása miatt van így, hanem azért, mert Magyarország az egységes uniós, schengeni térség része és a közös piac a magyar gazdaság számára nélkülözhetetlen.

Az ország hosszú ideig nagyon jól meglenne európai uniós pénzek nélkül is, tévedés, hogy ezen múlik az ország boldogulása, de a célunk az, hogy minden uniós forrást megszerezzünk – véli Gulyás.

Gulyás arról is beszélt, hogy méltánytalanul alacsony a pedagógusok bére, de a magyar kormánynak az EU-val kötött megállapodása azt szavatolja, hogy „2025. január 1-jén egy pedagógus bére átlagosan bruttó 800 ezer forint lesz, és két évre rá az egymillió forintot is el fogja érni”.

Ehhez az európai uniós pénzek visszatartásának meg kellene szűnnie, ez március végén megtörténhet – mondta a miniszter. Gulyás arról is beszélt, hogy „a pedagógus szakszervezetek által támogatott politikai erők” mindent megtesznek azért, hogy a tanárok ne kaphassák meg az országnak és nekik járó pénzeket.

Gulyás Gergely a Paks II. építésére vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy ha jövőre sikerül elkezdeni az építkezést, akkor az atomerőmű „reálisan 2032 táján működni tud”. Beszélt az atomerőmű körüli nehézségekről is, ezek között azt említette, hogy a beszállítók között lévő amerikai és német cégek továbbra is szeretnének részt venni a paksi bővítésben, de ehhez az adott állam engedélye kell.

További részletek a Gulyás által elmondottakról a HVG cikkében.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek