Új javaslat: most már minden kastélyt magánkézbe adhat az állam

Megosztás

Immáron nem egy tizenkettes listáról beszélünk, hanem Magyarország bármelyik kastélyát állami fenntartásból magánkézbe adhatja a Fidesz. Ráadásul ez nemcsak az ingatlanokra igaz, hanem a bennük levő minden ingóságra, például bútorokra és festményekre is.

Tegyük meg tétjeinket és tippeljünk, kik lesznek a legfőbb jelentkezők, hogy hirtelen ingyen kastélyt kapjanak hazánkban.

Lázár János építési minisztériuma javasolta tavasszal, hogy ingyen adják magánkézbe az állami tulajdonú kastélyok egy részét. A Miniszterelnökség vezetője nem sokkal később indoklást is adott, mondván, azért kellenek a magántulajdonosok, hogy hatékonyabban lehessen közcélokra hasznosítani az épületeket.

Az eredeti törvényjavaslat 12 kastélyt, közöttük a pécelit jelölte ki magánkézbe-adásra, ám az RTL.hu szerint az új javaslatban már nem szerepel ilyen lista – azaz minden állami tulajdonú kastély magánkézbe adható. Sőt, a jövőben csak azokat kell közcélokra hasznosítani, amelyekben jelenleg is közgyűjtemény működik. A péceli kastélyt például nem sokkal a törvényjavaslat megszületése előtt bezárták.

A Momentum szerint nem véletlenül zártak be több kastélyt a törvény elfogadása előtt. Bedő Dávid képviselő szerint lehetséges, hogy a bezárások annak érdekében történtek, hogy rá tudják fogni, hogy semmilyen közfeladatot nem lát el.

Az országgyűlés elé még be sem nyújtott törvényjavaslat értelmében ráadásul nemcsak a kastélyokat, de a bennük lévő ingóságokat, így a bútorokat vagy festményeket is ingyen átadhatják magántulajdonosoknak, kivéve, ha ezek a kastélyban működő múzeum vagy közgyűjtemény részét képezik. “Nem ingyen adják a kastélyokat, mert cserébe azok példaértékű fejlesztését és üzemeltetését várják el” – árulta el a minisztérium.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek