Tüntetésre hívnak a civilek Miskolcon csütörtökre

Megosztás

Ma ismét láthattunk – sorozatban már negyedszer – molinókkal masírozó embereket a Miskolci Centrum áruház előtt, az úgynevezett “zebraszerda” keretében. A mai alkalom különlegessége volt, hogy többen csatlakoztak a demonstrációhoz, a holnapi ugyanide tervezett tüntetés szervezői közül.

E hét csütörtökön Levegőt! címmel tüntetést szervez több civil szervezet és pedagógus szakszervezet, hogy tiltakozzanak a most készülő, a magyar oktatás helyzetét tovább romboló státusztörvény ellen. 

Jelen volt Pilz Olivér (Tanítanék Mozgalom) a holnapi esemény egyik felszólalója, akivel arról beszélgettünk, hogy az elmúlt években hogyan korlátozta a Kormány az oktatás jövőjéért aktívan tenni akaró tanárok munkáját. Kiemelte, hogy a 2022-ben jelentősen szigorították az oktatásban dolgozók sztrájkolásának feltételeit, ezzel gyakorlatilag kiüresítve a sztrájk intézményét. A legaktívabb pedagógusokat egyszerűen kirúgták, vagy “figyelmeztető” levelekkel félemlítették meg, hogy további tiltakozásnak elejét vegyék, a pedagógus szakszervezeteket próbálják hitelteleníteni a közvélemény előtt. Ő maga is megtapasztalta ezeket a fenyegetéseket. Elmondta, hogy úgy érzi, hogyha a státusztörvény életbe lép, még tovább szorul a lánc a tanárokon, így lehet, hogy a holnapi tüntetés lesz az utolsó, ahol még közösen kiállhatunk egy jobb magyar oktatásért.

Csabalik Zsuzsa (gimnázium tanár, 45 éve szakszervezeti tag) kérdésünkre elmondta, hogy szakszervezeti tagként látta, hogy a pedagógusok javaslatai rendszeresen vakvágányra futottak, a gyermekek esélye a használható tudás megszerzésére egyre jobban csökken, ezért ő már évek óta aktív résztvevője és szervezője ezeknek a demonstrációknak (Fényt az oktatásba, Kockás inges mozgalom, Fogadóóra, stb..). Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a megmozdulások értek el eredményeket, amelyeken sokan véleményt nyilvánítottak, ezért nagyon vár mindenkit a holnapi megmozdulása, aki szívén viseli az oktatás, a következő generációk, és a magyar nemzet sorsát.

Demeter Márk (Szerencsi Kossuth Kör) civilként már 4. alkalom hordta a “Státusztörvény helyett szabad oktatást” kézi készítésű molinóját társaival. Bár ő fiatal informatikusként már kikerült az oktatásból, de elmondása szerint nagyon aggasztják az oktatásban látható trendek. Véleménye szerint ez nem csak a tanuló gyerekeket és a pedagógusokat érinti, de közvetve mindannyiunkra hatni fog, ha a magyar oktatás lemarad a gyorsan fejlődő világban. Nem szeretné, ha Magyarországon, és azon belül talán kiemelten hátrányos Borsod megyében eltűnnének a magas hozzáadott értékű vállalkozások, mert nem találnának itt helyben megfelelően képzett mérnököket, közgazdászokat, informatikusokat, stb… Ezért civilként is nagyon fontosnak érzi, hogy ebben az időszakban kiálljon a pedagógusok által kezdeményezett megmozdulásokon, és mindenkit arra hív, hogy csatlakozzon az, aki hisz abban, hogy tudás nélkül nincs jövő. 

A pedagógusok tüntetésen holnap (június 1-jén) az ország számos területén megszervezésre kerül, köztük Miskolcon is. A rendezők 16:00 órára várják a tüntetni vágyókat a Centrum áruház elé. További információkat a Facebook eseményben találnak:

LEVEGŐT! – országos akció az oktatásért – MISKOLC

Event by noÁr and 6 others on Thursday, June 1 2023 with 314 people interested and 161 people going. 9 posts in the discussion.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek