Borsodi siker a cannes-i filmfesztiválon

Megosztás

Magyar, sőt borsodi sikert hozott a hetvenhatodik Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, ahol szombaton este Balla Riana Emma és Buda Flóra Anna is kaptak egy-egy díjat. Az animációsfilm-rendező a magyar tanároknak és diákoknak ajánlotta díját, akiknek, mint mondta, szükségük van az elismerésre.

A miskolci születésű Balla Riana Emmát a Cannes Word Film Festival a legjobb fiatal színésznőnek választotta, tudtuk meg Daragó Laurától, a fiatal tehetség édesanyjától.

-A filmes világba igazából hét évesen csöppenten bele, amikor elhívtak egy amerikai film castingjára és szerepet kaptam a The Alienist – Angel of Darkness című sorozatban. Azonnal megszerettem a filmezést, és még inkább elkezdtem koncentrálni rá, mondta egy korábbi interjúban az ifjű színésznő. A vele készült interjú itt olvasható.

Mint korábban a Telexen is olvashatták, a Buda Flóra Anna által rendezett 27 című animációs film főhőse az öccsével és anyjával közös háztartásban élő Alíz, akinek Stork Natasa kölcsönözte hangját. Alízban a huszonhetedik születésnapján, egy átmulatott éjszaka után tudatosul, hogy ideje szembenézni a felnőttélet felelősségével és leszámolni addigi illúzióival.

27 (2023)

Directed by : Flóra Anna Buda Produced by : Miyu Productions Genre: Animated film – Runtime: 10 min 38 seconds Production year: 2023 Alice is 27 years old today. Even though she is suffocating a bit, she still lives with her parents and tends to live in her dreams to escape her dreary everyday life.

Buda Flóra Anna a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs rendező tanszékén végzett, és mint a Telexnek elárulta, a 27-ben megjelenő karaktereket a képzelet szülte, de a történet mégis erőteljesen saját életéből merít. A főszereplő számos hasonló vonást mutat egykori, 27 éves önmagával, például akkoriban ő is visszaköltözött szüleihez. A film témája univerzális, vizuális világa alapján is játszódhatna szinte bárhol, egyedül a kocsmaasztal Orbán-firkái árulkodnak a történet konkrétabb helyszínéről.

Mint korábbi interjúnkban elmondta, a generációs és társadalmi problémákat felmutató, de a szexualitással is játszó animációs film alapgondolata a pornó irányából érkezett. Buda Anna Flóra úgy fogalmazott: „Kíváncsi voltam, hogy ha egyszer pornófilmet csinálnék, hogyan tudnék belecsempészni, mondjuk, egy kis szociális érzékenységet. A pornónak az én szocializációmban is meghatározó szerepe volt, akkoriban mindenki ebből tanult meg szexelni, emiatt sokakban torz kép alakult ki a szexualitásról. Az elmúlt években megjelentek ugyan olyan előremutató dolgok, mint a szexpozitivitás vagy az etikus pornó, de magát az ipart és a haszonélvezőit így is szörnyen károsnak gondolom.”

telex.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek