Minden rendben, csak “a sporttagozatos suliban nincs tesitanár, az informatikai szakközépben meg informatikatanár”

Megosztás

És nem egy eldugott borsodi vagy szabolcsi helyen vagyunk, hanem elismert, jó hírű iskolákról beszélünk. A közoktatás viharsebességgel omlik össze, szépen lassan mindenkinek világos lesz, most még túl sokan nem érzik át.

Nem az a gond, hogy tüntetnek a tanárok, hanem olyan mértékű a hiányuk, ami egészen döbbenetes helyzeteket teremt.

Facebookon panaszkodott a magyar oktatási helyzetre Korchma Zsombor, a Creative Science minecraftos iskolai táborokról jól ismert alapító tagja, a Roham irodalmi és művészeti magazin alapítója, főszerkesztője.

Korchma Zsombor azt írta, hogy mindkét gyermeke tavaly felvételizett, a kisebbiket egy sporttagozatos általános iskolába, a nagyobbikat egy informatikai szakközépiskolába vették fel. Mindkét iskola Budán van, és bár nem számítanak elit iskoláknak, de jó a hírük.

Korchma Zsombor beszámolója szerint a helyzet így a 2022/2023-as tanév vége felé a következő:

  • Az informatikai szakközépiskolába járó fiának szeptemberben volt informatikatanára utoljára, akkor mondott fel az utolsó.
  • A fiúnak a tanévben öt úgynevezett projekthete volt, „ami azt jelenti, hogy nincs oktatás egy hétig, mert olyan kevés a tanár, hogy a suli egyik felének tanítanak, a másiknak nem”.
  • A sporttagozatos általánosba járó fiának „másfél hónapja nincs testnevelés órája, mert felmondtak a tesitanárok”. Tesiórán vagy rajzfilmet néznek, jobb esetben a gyerekeket leküldik az udvarra focizni.
  • A kisebbik fiúnak hetente kétszer 11:50-re kell iskolába mennie, amikor három ügyeleti órája van (ez azt jelenti, hogy átlagban hetente kétszer nincs oktatás az iskolában, de kötelező bemenni, hogy a tanév teljen).

Aki szerint ez a rendszer jó, annak hova járnak a gyerekei?

– kérdezte Korchma Zsombor.

Az RTL Házon kívül műsorának alább látható riportja a tanárok egyre inkább ellehetetlenülő helyzetével, a státusztörvénnyel, az oktatás színvonalának zuhanásával foglalkozott. Radó Péter oktatáskutató szerint a helyzet odáig fajulhat, hogy iskolákat kell bezárni, mert több ezer tanár hagyja el a pedagóguspályát. Ha a státusztörvényt elfogadják, onnantól az iskolák legfeljebb gyermekmegőrzésre lesznek alkalmasak. 

Megvártuk, nem tettünk semmit, a mostani generációnak egyre kevesebb esélye lesz minőségi oktatásban részesülni. Nincs tanár, még többen és többen távoznak és a fiatalok, akik végignézték a pedagógusok megalázását az elmúlt években, egyértelmű, hogy nem is fognak erre a pályára menni. A kör bezárult. De legalább nem műtik át az óvodásokat…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek