Pártváltó miskolci politikus: miért igazolt Révész Péter az LMP-hez?

Megosztás

Az utóbbi években egyre gyakoribbá válik, hogy egyes politikusok elhagyják azt a szervezetet, amelyhez korábban hosszú időn át kötődtek, és új közösséget keresnek maguknak. Miskolcon legutóbb Révész Péter önkormányzati képviselő ült át a Jobbikból az LMP-be, így elsőként őt kérdeztük a váltás hátteréről és a további terveiről.

– Milyen folyamatok vezettek oda, hogy el kell el kellett hagynia a saját pártját?

– Nem kellett elhagynom. Ez egy olyan döntés volt a részemről, amely már régebbről is felvetődött. Azt a politikát, amit én szerettem volna folytatni, a Jobbik nem helyezte annyira előtérbe, mint amennyire én akartam. A Jobbik folyamatosan a generált problémákkal foglalkozott, míg én teljesen más vizeken mozgok, olyan dolgokkal foglalkozom, melyek nemcsak helyi, de országos, és még tágabb viszonylatban is érinti az embereket. Ilyen például az emberiség „túlélésének” kérdése, a környezetvédelemtől. Oda kell figyelnünk az egészséges ivóvízre, az egészséges levegőre. Ezeket nem szabad áruba bocsátani. Ezen egyszerű oknál fogva jöttem el.

– Mit ért generált probléma alatt, amikor a jobbikos politikáról beszél?

– Például, hogy mit mennyiért adnak el, kit, hova neveznek ki, és hasonló kérdések. Ezek olyan dolgok, melyek helyi szinten nagy hullámokat vernek, de a tényleges, meglévő, mindannyiunkat érintő problémákhoz képest semmiségek. Lásd a debreceni akkumulátorgyár esetét. De nem is kell Miskolcról kimozdulnunk: itt is van olyan cég, amely akkuk feldolgozásával foglalkozik majd, és pont a szóban forgó debreceni cégnek a termékeit fogja bontani.

– Ezzel az üggyel szeretne konkrétan foglalkozni?

– Ezzel is. De az ivóvízkészletünkre is figyelni kell, ugyanis az egykori LKM területén jelenleg akkora környezetszennyezés zajlik, olyan mennyiségű olaj és nehézfémek találhatóak ott, amelyek nagy mértékű szennyezéssel fenyegetik Miskolc ivóvíz-bázisát.

Jelen pillanatban a borsodi megyeszékhely európai mércével mérve is talán a legegészségesebb és legtisztább ivóvízkészlettel rendelkezik, azonban ha az a mennyiségű szennyező anyag eléri a vízgyűjtő területet, akkor onnantól fogva nekünk lesz a legdrágább, a legszennyezettebb és vegyszerekkel legnagyobb mértékben dúsított ivóvizűnk.

– A felsorolt aggodalmak ezek szerint nem kapták meg a kellő figyelmet a Jobbiknál?

– Így van. Nem volt elég érdekes ez a téma ott házon belül. Szóval ez az oka annak, hogy távoztam onnan, nem pedig az, hogy akárkivel hajba kaptam volna. A mai napig ugyanolyan a kapcsolatom például Vona Gáborral, Gyöngyösi Mártonnal, Jakab Péterrel, Potocskáné Kőrösi Anitával is. Csupán annyi változott, hogy ma már másban látom a politizálás jövőjét, mint ők.

– Mire a legbüszkébb azon eredmények közül, amit az utóbbi négy évben, önkormányzati képviselőként meg tudott valósítani?

– Nagyon fontos lépés volt, hogy uniós támogatásból a Népkertben egy futókör megépítését is sikerült megvalósítanunk, melyet nagy megelégedéssel vettek birtokba a választók.

El kell mondjam, eleinte szkeptikus voltam ez utóbbi projekttel kapcsolatban, de végül pozitív csalódás ért azáltal, hogy az emberek afféle hiánypótlást látnak benne, és nagyon közkedvelt lett.

Ugyanez a helyzet az idősek kondiparkjával, szintén a Népkertben, melyet Szarka Dénessel közösen pályáztunk és nyertünk meg, pedig itt még forráshiány is felütötte a fejét a covid idején. Arra nagyon büszke vagyok, hogy Dénessel együtt megoldottuk ezt a problémát, és megvalósult ez a beruházás, melyet még az átadás előtt elkezdtek használni a nyugdíjasok.

Aztán a Vörösmarty utca 49-51 szám között egy elhagyott kosárlabdapályát alakítottunk át parkolóvá az ott lakók kérésére. Kezdetben kaptam hideget-meleget, hogy kiiktatom azt a játszóteret, de aztán a negatív hangok elhalkultak, és azóta közmegelégedés tárgya a parkoló.

Emellett az avasi pincék közt az első négy soron a csapadékvíz elvezetését szolgáló rendszert sikerült kiépíteni, mely szintén az én kerületemhez tartozik.

– A közösségi médiában állandó téma, melyik képviselőnek honnan származik jövedelme a tiszteletdíja felett. Melyek azok a bizottságok, melyeknek részt vesz a munkájában, illetve emellett még milyen hivatali állásban dolgozik?

– A városüzemeltetési és a pénzügyi bizottságban vagyok benne. Ez a kettő szorosan együttműködik, mert amit a pénzügy megszavaz, azt a városüzemeltetés felhasználja. Így aztán abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kétszeresen is rálátok a fontos történésekre. Emellett a Városgazdánál is dolgozom projektmenedzserként, ami azt jelenti, hogy azokat a beruházásokat felügyelem, amivel az igazgatóság megbíz engem. Hozzá kell tennem: út-, vasút-, hídépítő és pályafenntartó technikus, E2-es magasépítészeti műszaki ellenőr vagyok végzettségem szerint. Egyedül én rendelkezem építőipari végzettséggel a közgyűlésben.

– Konkrétan milyen projekteken dolgozott a közelmúltban?

– A Városgazda Kft. ingatlanjainak a tervszerű megelőző karbantartását felügyeltem, és most is ezzel foglalkozom: ajánlatot teszek arra, hogy melyik ingatlan milyen fokú felújítást igényel.

– Mit tud elmondani a város működéséről az elmúlt négy évre visszatekintve? Sikeres volt a fideszes önkormányzatot követő ellenzéki koalíció működése?

– Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl Miskolcon. Rengeteg csapás érte ezt a városvezetést: covid, adóelvonások és még sorolhatnám. De azt kell mondjam, hogy a lehetőségekhez képest mindig sikerült megoldani a problémákat. Nem akarok vádaskodni, de az előző vezetésnek jóval több forrás és lehetőség állt rendelkezésére, hogy megfelelően vezesse a várost, mégsem tudott látványos eredményeket felmutatni.

Ugyanakkor tudom, hogy a jelenlegi helyzetben a miskolciak csak azt látják, hogy mi nem működik, és nem szívesen tekintenek be a dolgok mögé. Azt kellene megérteni, hogy nem azért vannak problémák, mert a városvezetés nem akarja megoldani őket, hanem azért, mert nem kapjuk meg azt a pénzügyi háttértámogatást az államtól, mint az elődeink.

– Mik a tervei a jövőre nézve?

– Fel szeretném hívni a figyelmet azokra a nagy problémákra, amelyekkel az önkormányzat önmagában nem biztos, hogy elbír. Amelyek megoldásához nagyobb befolyásra és nagyobb háttértámogatásra van szükség. Nem a városvezetésnek van erre szüksége, hanem Miskolc lakosságának.

Emellett harcolni szeretnék azért, hogy Miskolcnak megmaradjon a tiszta vízkészlete, mert az akkumulátorgyárak feldolgozóüzemei a gyártásnál is hatalmas mennyiségű vizet használnak el. Nem akarom megnevezni a korábban már említett céget, de annyit elmondhatok, hogy a működési engedélye megvan, a nagyüzem azonban még nem kezdődött el.

A levegőszennyezésre is szeretném felhívni a figyelmet. Sajnos Miskolc olyan földrajzi helyzetben van, hogy Sajóbábony és Kazincbarcika felől nagyon sok szennyező anyagot hoz a légtérbe a szél. Ez ellen közösen lehetne védekezni, az ottani külföldi befektetőkkel egy kompromisszumos egyezséget kötve. A profitorientáltságot fel kell, hogy váltsa az egészségorientált szemlélet.

– Mik a tapasztalatai új pártjával, az LMP-vel, illetve a helyi szervezetükkel kapcsolatban?

– Szűk két hónapja kerültem át hozzájuk, de azt kell mondjam, hogy azt a környezetvédelmi politikát tűzték a zászlajukra, és támogatják teljes mellszélességgel, amit én is képviselek, és amivel a Jobbiknál kevésbé foglalkoznak. Nagy örömmel tölt el, hogy Magyarországon van egy olyan párt, amely tovább lát a felületes politizáláson, és foglalkozik azokkal a gondokkal, melyek nem pártszinten, hanem globális szinten kell majd megküzdeni.

Ugyanakkor tudnia kell a választópolgároknak: mindegy, hogy ki milyen színekben politizál, mert az éghajlatváltozás negatív hatásai ugyanúgy sújtanak mindenkit. Ez ellen kizárólag együttesen lehet fellépni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek