Ne csak beszélj, cselekedj is! Három aktivitás, amellyel tehetsz a környezetért

Megosztás

Májusban két alkalommal is a természetet ünnepeljük – május 20-án a Méhek Világnapját, május 22-én pedig a Biológiai Sokféleség és a Magyar Természet Napját. Ezeknek a napoknak abban van nagy szerepe, hogy felnyissa a szemünket: mi egyén szinten is sokat tehetünk a környezetünkért, a földünkért. A Game On projekt segítségével összegyűjtöttünk három olyan aktivitást, amely segít a hétköznapokban is környezettudatosnak maradni.

Tanuljunk és buzdítsunk erre másokat is!

Sokan aggódva figyeljük a klímaváltozásról szóló híreket és szorongva gondolunk a jövőre. Fontos, hogy jól tájékozódjunk a témában és megbízható forrásokból szerezzünk információkat, mert a hamis hírek félrevezethetnek minket és tovább növelhetik szorongásunkat. 

A Game On által fejlesztett Climate Compact 12 egyszerű leckében mutatja be, mivel jár az éghajlatváltozás, milyen társadalmi és gazdasági hatásai vannak Európában és globális szinten is. A könnyen követhető, tudományosan megalapozott tanfolyam leckéi animációs videókkal segítik a tanulást. A résztvevők a tanfolyam végén oklevelet is kapnak teljesítményükről.

A negyedik, A biodiverzitás megőrzése című lecke például a biodiverzitás sokszínűségét járja körbe, ami a méhekkel együtt kiemelkedően fontos az ökoszisztéma egészségéhez és az élelmiszertermeléshez. Amikor a méhek veszélyeztetettek, megbomlik a beporzás folyamata, ami csökkenő terméshozamhoz és növényfajok elvesztéséhez vezet. 

Fenntartható mindennapok játékosan

A legtöbben szeretjük mérni a teljesítményünket – számoljuk a bevitt és elégetett kalóriákat, a megtett kilométereket, a sportolással töltött időt. Miért ne mérnénk azt is, adott napon mit tettünk a környezetünkért? A Climate Game mobilapplikáció játékos formában segít nyomon követni, mennyire éljük fenntarthatóan mindennapjainkat. A párizsi klímaegyezmény céljainak elérése érdekében a Föld minden lakójának kevesebb mint 3 tonnára kellene csökkentenie szén-dioxid kibocsátását. A legtöbb ember azonban nem tudja felmérni azt, hogy a hétköznapokban szokásai és életvitele által mennyi CO2-t bocsát kit. Az applikáció segít az úgynevezett szén-dioxid-lábnyom-intuíció kialakításában, továbbá a mindennapi, fenntartató cselekvésekre ösztönöz a Co2-kibocsátás együttes csökkentése érdekében. Az applikáció Android és iOs rendszereken is elérhető. 

Inspiráljuk egymást!

Környezettudatosabban élni mindig apró lépésekkel kezdődik: figyelünk arra, hogy ne égjen feleslegesen a villany, tömegközlekedéssel vagy biciklivel közlekedünk autó helyett, nem veszünk műanyag palackos vizet – tudod még folytatni a sort? Ha igen és szívesen meg is osztanád másokkal te mit teszel napi szinten a környezetvédelemért vagy inspirálódnál mások sztorijaiból, akkor keresd fel a Game On „Az én sztorim” weboldalát! Töltsd fel saját kis videódat magyarul vagy angolul és hallgasd meg mások sztorijait is!

A Game On! projektről:

A „Game on! Ne hagyjuk, hogy az éghajlatváltozás vessen véget a játéknak” projekt 10 partnerből álló konzorcium kezdeményezése, a partnerek 8 közép- és kelet-európai ország szervezetei. A kezdeményezés célja, hogy a világon élő fiatalokat cselekvésre sarkallja és hogy reagáljon arra az egzisztenciális fenyegetésre, amelyet az éghajlatváltozás jelent az emberiség jövőjére nézve. A projekt a DEAR (Development Education and Awareness Raising) program finanszírozásának köszönhetően jöhetett létre. 

A projekt igyekszik a térségben és a világon mindenhol mozgásba hozni ezt az energiát a „gamifikáció” („játékszerűvé tétel”) segítségével, elsőként a következő három lényegi területre koncentrál: a biodiverzitás megőrzésére, az alkalmazkodásra és enyhítésre, valamint az éghajlati igazságosságra. Különböző aktivitásokkal – applikáció, geocaching, társasjáték, múzeumi kiállítások és színházi darabok – hívja fel a figyelmet az éghajlatváltozás okozta problémákra és a lehetséges megoldásokra. A „klímajátékban” a túlélésért küzdünk. Nyernünk kell.

***

Game On! projekt csatornái:

Weboldal: www.climategame.eu/

Facebook: www.facebook.com/climate.game.on/

Instagram: www.instagram.com/climategameon/

TikTok: www.tiktok.com/Climate.game.on

Twitter: https://twitter.com/ClimateGameOn

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/climategameon/

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek