Miért van szüksége vakvezető kutyára? Hiszen lát!

Megosztás

Szinte senki nem tudja, hogy nemcsak a vak embereknek, hanem a gyengénlátók és az aliglátók számára is nagy segítséget jelent a közlekedésben egy vakvezető kutya. „Te szemüveges vagy, miért közlekedsz vakvezető kutyával, hiszen látsz?” – gyakran megállítják az utcán ezzel a kérdéssel Kadelka Zsófiát. Mivel nem ő az egyetlen szemüveges vakvezető kutyás, ezért a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola megkérte, hogy beszéljen látásvesztéséről és arról, hogyan segít neki a közlekedésben hű társa, Tulipán.

„Egyszer, amikor buszoztunk, találkoztuk egy kislánnyal, akinek nagyon megtetszett Tulipán, amikor elmondtam neki, hogy ő egy vakvezető kutya, nem értette a helyzetet. Rám nézett és azt mondta: „De hát te látsz, mert rajtad van szemüveg.” Érdekes dolog, amit felvet, ugyanis sokan azt hiszik, hogy én vagyok Tulipán kiképzője, mert kívülről nem látszik, hogy gyengénlátó vagyok. Fontos tudni, hogy vakvezető kutyája nemcsak a vak embereknek lehet, hanem a gyengénlátóknak és az aliglátóknak is. Értehető, hogy a hátteret nem ismerők számára megtévesztő a szemüvegem, ezért is örültem a kislány kérdésének” – mondta Kadelka Zsófia.

Sötétben már szinte egyáltalán nem lát, nappal jobb a helyzet, de a közlekedésben nehezítő tényező, hogy 20-30 százalékos látótér beszűkülése van, én csak centrálisan lát, két oldalra egyáltalán nem. Elég sok nehézséget okoznak a fák, lámpaoszlopok, járókelők, úgyhogy Tulipán nagyon sokat segít neki.

Zsófi és Tulipán

„Az én betegeségem folyamatos látásromlást okoz, nem tudják megmondani, de pár év múlva valószínűleg teljesen el fogom veszíteni a látásomat, ezért Tulipán nagyon sokat fog nekem segíteni az elkövetkezendő időszakban, és sokkal többet fogok rá támaszkodni” – mondta Zsófia.

Tulipán és gazdája márciusban vizsgáztak le, az alapítvány videójában megmutatják, hogyan jutnak el Zsófia munkahelyére. Tanulságos, hogyan kommunikál Zsófia az autósokkal, például milyen, amikor a fülére hagyatkozik megkülönböztetve a haladó és az álló autó motorhangját, és utóbbi esetben kelnek át az úttesten, illetve akkor, amikor a „csendet hallgatja”, vagyis nem jön gépjármű. Azt is kifejtette, hogy nem látja, amikor az az autósok intenek neki, és a lámpák villogtatását sem észleli sok esetben, amikor azt jelzik, hogy átengedik, ami persze egy vak embernek egyáltalán nem jelent információt. Kiemelte, hogy nagyon határozottnak kell lennie, amikor az autós elsőbbséget akar adni, mert ha bizonytalankodik, akkor a vezető nem fogja érteni, hogy most elindul vagy nem.

„Nagyon örülök neki, hogy túl vagyunk ezen a vizsgán, és hivatalosan is egy hű társ van velem, aki segít nekem a mindennapokban. Minden látássérültet biztatok, hogy vakvezető kutyával közlekedjen, mert hatalmas élmény és nagyon nagy segítség” – mondta Zsófia.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek