Az EU kitiltja az összes olyan terméket, aminek előállítása erdőirtással jár

Megosztás

Döntött az Európa Parlament. Kizárólag olyan terméket lehet forgalmazni az Európai Unióban, aminek az előállítása nem jár klímaváltozást és a fajgazdagság csökkenését előidéző erdőirtással és erdőpusztulással.

Miután ezzel a tagállamok már is egyetértettek, csak egy formális döntésre van szükség a tagállamok Tanácsától és a rendelkezések életbe is léphetnek.

döntés és az arra vonatkozó javaslat indoklása szerint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének becslése alapján az 1990 és 2020 között eltelt 30 évben mintegy 420 millió hektárnyi erdőterületet vontak be mezőgazdasági művelés alá, amely meghaladja az Unió teljes területét. A globális erdőirtás csaknem 10 százaléka ráadásul az uniós fogyasztásnak tudható be. Ezen belül az esetek kétharmadában ez a pálmaolaj és a szója számlájára írható.

Arról nincs szó, hogy bizonyos termékek vagy országok tiltólistára kerülnének. Az uniós forgalmazóknak ellenben nyilatkozatokkal kell igazolniuk, hogy beszállítóik kellő gondossággal jártak el, azaz 2020. december 31-ét követően csak úgy termeltek ki fát termékeik előállításával összefüggésben, hogy azzal nem okozták erdőterületek, köztük pótolhatatlan természetes erdők pusztulását, illetve hogy termékeik nem kiirtott erdőterületről származnak – áll a jogszabályban. További részletek a Hvg cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek