Névadója születésnapján tartott megemlékezést a Dr. Ámbédkar Technikum

Megosztás

A miskolci Dr. Ámbédkar Technikum közössége egy ünnepség keretében megemlékezést tartott az iskola névadója, Bhímráo Rámdzsí Ámbédkar indiai reformer politikus, buddhista szent születésének 132. évfordulója alkalmából.

Az esemény tíz óra után valamivel 132 gong ütéssel vette kezdetét, majd Derdák Tibor intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy a gong a hétköznapok során is nagy szerepet kap az iskolában, hiszen a tanórák elején és végén is ezt használják kvázi csengő helyett. 

Ezt követően Dr. Ámbédkar, az intézménnyel szemközti parkban felállított szobrát koszorúzta meg az intézmény vezetősége mellett az Indiai Nagykövetség delegációja, Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője, valamint Miskolc önkormányzatának képviseletében Szopkó Tibor alpolgármester. A szobrot egyébként az indiai kormány adományozta az iskolának, mely az intézmény egykori történelemtanárának, Döme Zsuzsanna ferencvárosi alpolgármesternek a közvetítésével került jelenlegi helyére.

Bazin Levente képviselő

Az eseményen jelen volt Bazin Levente önkormányzati képviselő, aki a minap.hu-nak elmondta, hogy a Dr. Ámbédkar Technikum kiemelten fontos munkát végez úgy Miskolcon, mint más, megyei településeken, ezért nagyon fontos lenne az, hogy a kormány az állami és egyházi iskolákhoz hasonlóan kezelje őket. 

– Az oktatás alapvetően állami feladat lenne, a Dr. Ámbédkar Iskola pedig mintául szolgálhatna az oktatási reformokhoz, mert lexikális tudás mellett kellő gyakorlati oktatást is biztosítanak. Az intézmény egyik fő célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű és a kisebbségi tanulók oktatását, felzárkóztatását. Ezt egyébként a miskolci önkormányzat is nagyon fontosnak tartja éppen úgy, mint ahogyan én magam is, pont ezért tartottam fontosnak eljönni erre az eseményre. Úgy gondolom, hogy a kormánynak jogi, anyagi támogatáson túl, eszközökkel is támogatnia kellene az intézményt abban, hogy az iskola még hiányzó testnevelő termét kialakíthassa. Ehhez az önkormányzat megfelelő értékesíthető területet tudna biztosítani – mondta Bazin Levente. 

Derdák Tibor, a technikum igazgatója lapunknak elárulta, hogy az indiai függetlenségi törekvéseket és a polgárjogi mozgalmat a legtöbben Mahátma Gandhi nevéhez kötik, holott mások is jelentős szerepet játszottak az ország modernizálásában. Az egyik ilyen prominens személyiség Dr. Ámbédkar volt, akit az indián kívüli közvélemény méltatlanul elfeledett, pedig oroszlánrészt vállalt például az országot gúzsba kötő kasztrendszer – jogi tekintetben értendő – felszámolásában. Az intézetigazgató rávilágított arra, hogy az indiai kormány figyelemmel követi a közép-kelet-európai cigányság jelenlegi helyzetét, mely sok hasonlóságot mutat a száz évvel ezelőtt Indiában tapasztaltakhoz, amikor is a társadalom alsóbb rétegei számos jogsértést szenvedtek el az évezredek óta fennálló kasztrendszer miatt.

Derdák Tibor arról is beszélt a Borsod24-nek, hogy Lőcsei Lajos a Momentum nevében meghívta az iskola diákjait egy brüsszeli kirándulásra, melyre anyagi segítséget is biztosított az intézmény számára. Bazin Levente pedig abban igyekszik nekik segítséget nyújtani, hogy egy állandó tornateremhez jussanak, ugyanis jelenleg az iskola kénytelen termet bérelni a tornaórákhoz. Az igazgató elmondása szerint néhány évvel ezelőtt nagyon nehéz anyagi helyzetbe került az iskola, ugyanis megszűnt a fenntartó egyházi jogállása, és emiatt jelentős állami támogatástól esett el az intézmény.

Képek: minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek