Több milliós támogatásból fejlesztik a Hernád-parti turizmust

Megosztás

RivEr JOurney experIenCE (REJOICE) – Aktív turizmusfejlesztés a Hernád folyó mentén címmel indult meg egy nemzetközi együttműködési projekt, melynek keretében Hernád-menti önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek dolgoznak azon, hogy tevékenységükkel nagy lépést tegyenek előre a Hernád folyó aktív turizmusának a fejlesztésében.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával induló projekt során olyan határon átívelő komplex turisztikai szolgáltatáskínálat létesítése valósul meg, melynek során egy, a Hernád folyót lefedő kajak-kenu és kerékpárkölcsönző hálózat létrehozása, kikötőpontok- és szálláshelyek, valamint ehhez kapcsolódó egyéb infrastruktúra és kommunikációs tevékenység kerül kialakításra. A szlovák-magyar partnerségben összesen 15 szervezet vesz részt a River & Mountain o.z. szlovákiai partner vezetésével, valamint további nyolc szlovákiai és hat magyar partner együttműködésével.

A projekt keretén belül Hernádszentandráson egy nyári öko-iskola számára újítanak fel és rendeznek be egy korábban magánkézben lévő ingatlant, emellett kialakításra kerül egy kajak-kenu és kerékpárkölcsönző hálózat, melynek részeként hajóegységeket, egy kajak-kenu kölcsönző automata konténert, valamint kerékpárokat szereztek be, illetve egy ezek szállítására alkalmas trailert. A projekt részeként a település önkormányzata megszervezi a Hernád-nap nevű rendezvényt, valamint projektmenedzsment és irodai, illetve adminisztrációs tevékenységet is folytat a megvalósítás teljes időtartama alatt.

– Hernádszentandráson a kialakítandó központ és környezete korszerű helyiségekkel, vizesblokkokkal, közösségi terekkel, sátrazási lehetőségekkel áll majd rendelkezésre iskolák, diákcsoportok, turisták, pihenni vágyók rendelkezésére. A területhez tartozik egy újabb, jól felszerelt épület is, és egy körülbelül egy hektáros zöld felület, sok-sok gyümölcsfával. Hiszünk abban, hogy sok jó kezdeményezés, sok jó ember munkája és hite egyszer meghozza a gyümölcsét a Hernád-völgyében is. Egy ekkora volumenű projekt, amely magas intenzitású együttműködést igényel, fejleszti a térség gazdasági szereplői közötti együttműködés mértékét hosszú távon is. Ezenfelül a kialakított kajak-kenu- és kerékpárkölcsönző-rendszer fellendíti a Hernád-menti turizmust.  – árulta el a boon.hu-nak Üveges Gábor polgármester.

A projekt megvalósítására kapott támogatás összege mintegy 62 millió forint.

Kmetty Zsolt túravezető a projekttel kapcsolatban további részletekről számolt be a Borsod24-nek, melyek Hernádszentandrás mellett több települést is érintenek; Hidasnémeti önkormányzata a beruházás keretében egy hajószállító trailert, tíz-tíz darab kenut és kerékpárt szerzett be, emellett folyamatban van egy turisztikai információs iroda kialakítása. Vizsolyban és Felsődobszán egy helyi vállalkozó szálláshelyekkel, hajókkal és trailerekkel segíti a Hernád-parti turizmus fellendítését. Gibárton és Hernádbűdön egy kenuk kikötésére alkalmas stég került kialakításra, ahol egy étkezésre és tisztálkodásra is lehetőséget biztosító társasági helység várja a túrázókat. Emellett további kikötőpontok épülnek majd Hernádkércsen, Ongán, Nagykinizsen, Szentistvánbaksán, Megyaszón, Alsódobszán, Gesztelyben, Hernádkakon és Bőcsön.

A varázslatos Hernád-völgy – VÍZITÚRA

🌐 https://www.hernad-volgy.hu 🖱️ 🇭🇺 A Hernád Magyarország egyik legvadregényesebb, mégis kevésbé felfedezett folyója. Az evezés rajta kaland és kihívás is egyben, a folyó környéke pedig számos lehetőséget rejt magában a kikapcsolódni vágyók számára. 💦 A Hernád-völgy vízen és szárazon egyaránt, síkvidékkel és dimbes-dombos erdőkkel, történelmi és gasztronómiai különlegességekkel, hangulatos szállásokkal, csodálatos természeti szépségekkel, egyedülálló sportolási lehetőségekkel, ugyanakkor érintetlen vidéki hangulattal várja Önt is.

hernadszentandras.hu

Kiemelt kép: hernad-volgy.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek