Spóroljunk, de hogyan is csináljuk?

Megosztás

Az idő, amelyben a hatalmas áremelkedések kezelésével foglalkozunk, arra kényszerít bennünket, hogy keressük a megtakarítási lehetőségeket. A szinte egy éven át tartó növekvő árak cunamija a legtöbb alapvető árut sújtotta, miközben az élelmiszert sem kímélték. Íme néhány tipp, hogyan fegyverkezzen fel ezen a fronton, és havonta több ezer forintot takarítson meg.

Spóroljon a bevásárláson

Magyarországon drága az élelmiszer és ebből kifolyólag az ételek is, de enni kell. Viszont spórolhat rajtuk, ha helyesen vásárol és osztja be a megvásárolt alapanyagokat. Ha előre tudja, milyen ételeket szeretne elkészíteni a következő héten, akkor a lista alapján megvásárolhatja a szükséges hozzávalókat, majd csak szükség szerint vegye ki a hűtőből vagy kamrából. Pénzt takaríthat meg, ha véletlenül nem vásárol olyan élelmiszert, amelyre még nem tudja, hogy szüksége lesz-e a következő napokban. Így elkerülheti a lejárati idő miatti pazarlást. Ha átlapozza a Spar akciós újság hasábjait és a szükséges élelmiszerek akciós változatait választja, már ezen is több ezer forintot spórolhat. A Spar akciós újság lapozható változata és a különféle Spar ajánlatok megtekinthetők a Spar online felületén. Ha sikerül kihoznia két ételt egy alapanyagból, megint csak spórolhat. Ez az egyik leghatékony módja annak, hogy megtakarítsunk az élelmiszerárakon. Néhány konkrét tipp. Egyik nap natúr filét készíthetünk burgonyával vacsorára, másnap villával pépesíthetjük a megmaradt halat, melyhez tejfölt, hagymát és a fűszernövényt adjunk. Ezzel a keverékkel megtöltjük a paradicsomot, és már vacsorázhatunk is. Vagy megsütjük a csirkét, egyik este rizzsel, másnap pedig csirkesalátát készítünk a maradék húsból zöldségekkel és egy krémes mártogatóssal. Vagy készítsen borsólevest, és másnap a maradék borsóból pedig krémlevest vagy főzeléket. Ha nem szeretne kimozdulni otthonról, vagy idejét bevásárlással tölteni, esetleg nem ér rá főzni, választja a Family Frost mozgóboltjait, ahol személyesen vásárolhatja meg kedvenc Family Frost termékeit, de beszerezheti őket egyenesen a Family Frost weshopjából is. A Family Frost akciók keretén belül előnyös áron juthat hozzá az egyes gyorsfagyasztott ételekhez.

Ne főzzön minden nap, így időt és energiát spórolhat. Az ételeket nagyobb mennyiségben készítse el, hogy másnapra is maradjon, vagy tegye be a fagyasztóba. Meglátja, mennyi hasznuk lesz. Számolja ki azt is, hogy mennyibe kerül az ebéd a munkahelyén meglátogatott éttermekben. Pénzt takaríthat meg, ha otthonról dobozban viszi be a munkahelyére az ételt. Lehet tegnapi vacsora, vagy akár egy gyors szendvics is. Étkezéseit úgy tervezze meg, hogy ne kelljen a sütőt, a tűzhelyet vagy más készüléket egyszerre használnia az étel elkészítéséhez. Húst és burgonyát, esetleg rizst is készíthet egyszerre a sütőben. Csökkentse a hőveszteséget az ételek elkészítésekor, ne nyissa ki gyakran a felmelegített sütőt, főzéskor használjon fedőt.

Energiatakarékosság a lakásban

A magas energiaárak nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát ijesztgetik. Megszokhattuk azonban a maximális kényelmet, a rendelkezésre álló technikai kényelmi eszközöket és a háztartási kisegítőket. Nem kell tehát pánikba esni, mert az átlagos európai lakosnak lehetősége van megtakarítani, ha egyszerűen megváltoztatja szokásait. Ráadásul nem csak az ár miatt kellene energiát spórolni, hanem a bolygónk javára is. A magyar háztartások legnagyobb energiafogyasztója kétségtelenül a fűtés – maga a lakás és a mosakodáshoz használt víz is. Mivel főként gázzal fűtünk, a melegvíz-fogyasztás és a ház hőmérsékletének csökkentése jelentősen mérsékeli a fogyasztást. Az árammal is érdemes spórolni, amit szintén gázerőművek termelnek ki. A belső hőmérséklet-csökkenésnek nem kell drasztikusnak lennie. Minden a megszokáson múlik. A statisztikák szerint az európai háztartások átlaghőmérséklete 22 fok körül mozog. Ez teljesen elég, és a fűtés egy fokkal történő csökkentése körülbelül 6%-kal redukálja a fogyasztást. A 19 fokos hőmérséklet például kényelmes otthoni működést tesz lehetővé, ami az egészségre is jótékony hatással bír, ugyanis a túlfűtött helyiség ingerli a légutakat. A kellemesebb alvásról nem is beszélve. Szellőztessen röviden, de intenzíven.

Hol és hogyan lehet még spórolni?

Világításra használjon alacsony fogyasztású izzókat. A hagyományos izzókhoz képest a LED izzók több ezer forintot takarítanak meg évente. Ne hagyja fölöslegesen égve a lámpát. Ne használjon túl sok karácsonyi fényt, különösen a szabadban. Választja a gyors zuhanyozást, a fürdőkáddal szemben. Várja meg míg megtelik a mosógép, mivel egy mosási ciklus is sok vizet fogyaszthat. Mosson alacsonyabb hőmérsékleten. Az öko üzemmódú, alacsony energiaterhelésű mosó- vagy szárítógépek drágábbak, de hosszú távon pénzt takaríthat meg velük. Ruhavásárlás előtt tegye fel magának a kérdést, hogy biztosan szüksége van e a kinézett darabra? Ezzel az egyszerűnek tűnő stratégiával sok pénzt takaríthat meg. Hasznosítsa újra a ruhákat, használja a fantáziáját, és kombinálja a ruhatárából származó dolgokat. Adja el azokat a dolgokat, amelyeket már nem használ. Ne hagyja készenléti üzemmódban a készülékeket – töltő, TV, PC, rádió, kávéfőző. Sokuk a teljes teljesítmény 70%-át használják ebben az üzemmódban. Ne aludjon el bekapcsolt TV mellett. Ha gépjárművel közlekedik, ne vezessen agresszíven. A nem megfelelő gumiabroncsnyomás növeli az üzemanyag-fogyasztást. Ne használja az autót rövid távolságokra. A bekapcsolt légkondicionáló hatással van az üzemanyag-fogyasztás növekedésére is.

Az árak emelkednek, és ezt szinte minden család érzi. Még inkább, ha gyerekei is vannak. Élelmiszer, lakhatás, közlekedés, iskola, óvoda, klubok, amit havonta fizetni kell. Ezért érdemes lehetőség szerint spórolni, hogy hónap végén is pluszba zárjuk a költségvetésünket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek