Felelős állattartás, avagy házi kedvenceink igényei

Megosztás

Egy négylábú házi kedvenc érkezése és jelenléte nagy változást jelent a család minden tagjának. Az első pillanattól kezdve a család fontos és nagyon népszerű tagjává válik, aki azonnal megnyeri a szíveket. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek hűséges társa és barátja lesz. Ha van egy kisállatunk, az azt is bizonyítja, hogy hajlandóak vagyunk megosztani vele értékes időnket. Sok háztartásban gyakran több állat is van örömünkre és kellemes társaságunkra. Együttélésünk azonban különféle egészségügyi kockázatokkal is járhat. A játékkal, sétálással eltöltött pillanatok mellett elegendő időt kell szánni kedvenceink rendszeres gondozására is. Az ehhez szükséges hasznos kellékek megtalálhatók a Zooplus üzletek polcain és a Zooplus webshop oldalán. A Zooplus kuponok felhasználásával pedig igazán kedvező áron szerezheti be azokat.

Alapfelszerelés

Még mielőtt hazahozná négylábú kedvencét, mindent be kell teremtenie, amire szüksége lehet: alvóhely, tál ételnek és víznek, hám, nyakörv, fésű, kefe, játékok, ruhák, hordozható doboz. A kutya alapvető felszerelése a megfelelő nyakörv kiválasztásával kezdődik. Csak Önöm múlik, hogy milyen dizájnt és színt választ, de ügyeljen arra, hogy a nyakörv ne legyen túl szoros, de ne legyen túl laza sem. A helyesség mércéje a két ujj, amely a nyakörv alá csúsztatva garantálja, hogy kedvence ne csússzon ki, és egyben ne is fulladjon meg.  Ha lakásban vagy házban él, de van egy kisállat kutyája, szüksége van egy fekvőhelyre. Egy hely, ami csak az övé lesz, ahol alszik, pihen vagy játszik. A szín és az anyag kiválasztása Önön múlik, de ne feledje, hogy a kutya nőni fog, ezért jobb, ha nagyobb méretű fekvőhelyet vásárol. Ha kiskutyát visz haza, ne fektessen be túl sokat a fekvőhelyébe. A kölyökkutya megharaphatja vagy más módon károsíthatja a kiságyat – ezért először válasszon olcsóbb darabot. Mi a helyzet egy kutyával, aki kint tölti az időt? Biztosítson neki kennelt. Választhat tágas, dizájnos vagy akár többhelységes közül is. Ne feledje, hogy egy szigetelt kennelben kutyája is jobban átvészeli a hideg téli napokat. Megfelelő választás lehet VidaXL kutyakennel. A VidaXL kuponoknak köszönhetően kedvező áron beszerezheti őket. Tekintse meg a VidaXL termékeit és választja ki négylábújának a legtökéletesebb kutyakennelt.  Nem csak az embereknek kell mosakodniuk, hanem a kutyáknak is. A minőségi sampon, a rendszeres fésülés és vágás remek hatással van négylábú kedvence szőrére. Ha kutyájának nincs szüksége vízre vagy fél tőle, akkor egy kutyakozmetika megoldja, ahol királyi kezelésben részesülnek az állatok.

Állateledel

Legyen szó kutyáról vagy macskáról, a házi kedvencek óriási örömet okoznak nekünk jelenlétükkel. Kiváló hallgatók, néha terapeuták is, és nem utolsósorban tökéletes mindennapi társak. Ahhoz azonban, hogy ők is annyira élvezzék, mint mi, nem szabad megfeledkeznünk étrendjük alapelveiről. Néhány szokásunk az etetéssel kapcsolatban végzetes lehet számukra. Minden kutya- és macskabarát tudja, hogy az emberi tápláléknak nincs mit keresnie kedvencünk táljában. Az állatok számára fenntartott speciális üzletekben manapság minden kisállat számára széles takarmányválaszték található. Választhat szárazeledelt granulátum formájában, konzervet, de rágcsálnivalót is, ami segíti a nevelésüket és képzésüket. Az iparilag előállított takarmányok kiegyensúlyozott arányban tartalmazzák az összes összetevőt, és tartalmaznak minden fontos ásványi anyagot és nyomelemet. A legkisebb kölyökkutyákat és cicákat napi 4-szer kell etetni, 4-6 hónapos kortól napi 3-szor is elegendő, a felnőtt kutyákat és macskákat napi 1-2 alkalommal.

Állatorvos látogatás

Ne halogassa a szakember látogatását, csak így győződhet meg arról, hogy új kedvence valóban jó állapotban van. Ha Ön kezdő tenyésztő, az állatorvos figyelmeztetheti olyan betegségek vagy egészségügyi problémák tüneteire, amelyek egyébként eszébe sem jutnának. Tudja, hogy mely állatoknak van szüksége rendszeres védőoltásra? A kutyákat mindenképp fel kell tenni a listára. Azonban macskáját is be kell oltania, még akkor is, ha nem kint él a szabadban. A nyulat is el kell vinni állatorvoshoz, mivel sajnos számos betegség érinti őket is. Általánosságban az az elv érvényesül, hogy minden állatot, amellyel kimegyünk, azaz házon kívülre – és ez alatt értjük a kertünket és az udvarunkat is – be kell oltani, és rendszeresen állatorvosi vizsgálatot kell végezni rajtuk. A védőoltások mellett nem szabad megfeledkezni az állat rendszeres féregtelenítéséről sem. A háztartásban egy személynek kell felelnie ezért a feladatért, aki nyilvántartást vezet és rendszeres időközönként féregteleníti a négylábú kedvenceinket.

A sok költség ás a rájuk szánt idő mellett azonban számos előnnyel jár egy kisállat az életében. Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyatulajdonosok sokkal nagyobb valószínűséggel tesznek eleget napi testmozgási szükségleteiknek, mind akik nem rendelkeznek kutyával. A háziállatok nagyszerű szociális kenőcsök lehetnek gazdáik számára, elősegítve új barátságok létrejöttét és fenntartását. Az állat társasága vigaszt nyújthat, segíthet enyhíteni a szorongást és kiépíteni az önbecsülést is.

Kapcsolódó cikkek