Díszpolgári címet Slamónak! – FRISSÍTÉS

Megosztás

Az egyik miskolci illetékességű Facebook-csoportban felmerült egy ötlet, miszerint Slamovits Istvánt, az Edda Művek egykori dalszerzőjét megilletné az a megtiszteltetés, hogy Miskolc város díszpolgára legyen, egykori Déryné utcai lakásán pedig legyen egy emléktábla.

A miskolci születésű Slamovits István – aki Slamó néven lett országosan ismert – 1977-től 1983-ig volt az Edda oszlopos tagja, abban az időszakban, amikor a zenekar az ún. “bakancsos” korszakát élte, vagyis a kezdeti próbálkozások után ekkor váltottak a kemény rock irányába, és talán ekkor élték fénykorukat is. Ebben az időszakban olyan, ma is népszerű dalok születtek, mint a Hűtlen, a Kölyköd voltam, vagy a Minden sarkon álltam már, melyek Slamó szerzeményei.

A kezdeményező szerint Slamó kulturális értéket teremtett az általa írt korszakalkotó dalokkal, ezért a díszpolgári cím odaítélésével, és egy emléktábla felavatásával Miskolc város méltó módon hálálhatná meg a munkásságát, pláne, hogy a legendás zenész az idén nyáron tölti be a 70. életévét.

A szóban forgó Facebook-csoportban megjelenő kezdeményezés egyébként nem új keletű, két évvel ezelőtt már felmerült a téma. A kommentszekcióban nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett, tehát kijelenthető, hogy a miskolciak közül nagyon sokan egyetértenek a felvetéssel. Az egyik kommentelő az Edda Művek “szürke eminenciásának” nevezi Slamót, aki időtálló dalaival a zenekar igazi karakterét adta. A kommentekből kiderül továbbá, hogy a zenész népszerűsége csúcsán is nagyon közvetlen és kedves volt, mentes mindenféle sztár-allűrtől.

A két évvel ezelőtti Facebook-poszt alatt Hollósy András önkormányzati képviselő kommentben fejezte ki egyetértését, és megígérte, hogy közvetíti a kérést a városvezetés felé. Miután hosszú ideig nem történt semmiféle konkrétum, a napokban Hollósy képviselőtársa, Mokrai Mihály árulta el, hogy a díszpolgári cím elfogadásának ügyében felkeresték Slamovitsot – aki jelenleg Izraelben él -, azonban nem kaptak választ a dalszerző részéről, ezért egy helyben toporognak.

Summa summarum: Miskolc város önkormányzata megtette a szükséges lépéseket Slamó díszpolgárrá avatásának ügyében, azonban amíg az érintett nem reagál a felkeresésre, nincs mit tenni.

Talán majd a nép szava cselekvésre ösztönzi Miskolc külföldre szakadt “hűtlen” gyermekét.

Az egyik kommentelő kikérte a polgármesteri hivatal álláspontját az üggyel kapcsolatban, melyet meg is osztott a nyilvánossággal:

“Köszönettel vettük megkeresését, melyre az alábbi tájékoztatást adjuk.

Miskolc városa Slamovits István miskolci születésű szólógitáros, énekes, zeneszerző, dalszövegíró munkásságát elismeri, és büszke a város szülöttére.

A városi kitüntetések adományozására vonatkozó javaslatokat 2023. február 10. napjáig juttathatták el Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteréhez. A beérkezett jelölések alapján az önkormányzati elismerések elbírálására létrehozott Kuratórium 2023. március 6-ai ülésén megtette javaslatait, és a Közgyűlés 2023. március 30-ai ülésén döntött az idei kitüntetettekről, a díjak átadására a 2023. május 11-i ünnepi közgyűlésen kerül sor.

Minden év januárjában kerül kiírásra az adott év kitüntetési felhívása, ezért javasoljuk, hogy 2024. januárjában kísérje figyelemmel a városi sajtóorgánumokat, illetve a város honlapját, és a jövő évi felhívás alapján tegye meg javaslatát az ott megadott határidőre, így a 2024-es kitüntetési eljárásba már bekerülhet Slamovits István jelölése.

Slamovits István, mint Ön is írta, ez év júniusában tölti 70. életévét. Emléktábla állítás kezdeményezését már elhunyt személy részére szokták kezdeményezni, melynek eljárásrendjét a fentiekben olvashatja.”

Kiemelt kép: koncertmagazin.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek