Ódaköltőket díjaztak a lillafüredi Palotaszállóban

Megosztás

Összesen 127 pályamű érkezett be a Lillafüredi Alapítvány országos költészeti pályázatára, közülük díjazta a legjobbakat a zsűri József Attila születésének évfordulóján.

Tavaly októberben országos költészeti pályázatot hirdetett a Lillafüredi Alapítvány. A kiíró témamegkötéssel nem élt, a verseknek azonban ódáknak kellett lenniük. Az egész országból érkeztek pályamunkák, végül 103 szerző adott le 127 ódát – írja tudósításában a Minap.hu.

Az első hely 500 ezer forintos pénzjutalommal, valamint egy külön erre az alkalomra készített képzőművészeti alkotással járt. Utóbbi díj annak a Varga Éva szobrászművésznek a munkája, aki a függőkertben álló József Attila szobrot is készítette.

A díjkiosztó ünnepséget kedden, kora délután tartották a Palotaszállóban. Ahogy az időpont a magyar költészet napjára esett, úgy a helyszínválasztás sem véletlen, hiszen mint arról mi is írtunk, József Attila itt találkozott az Óda ihletét adó múzsával, Marton Mártával, akihez a testiség magyar nyelven született legerősebb költészeti megnyilvánulását írta.

A beérkezett 127 pályamű közül végül tíz darabot emelt ki a zsűri, melyek közül több is fiatal szerző tollából származott – a legfiatalabb kiemelt mindössze 16 éves volt. A verseket Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze adta elő, a tízedik helyezettől az elsőig haladva.

Végül a győztes kilétéről is elillant a homály: az év ódaköltője a tavaly József Attila-díjjal is elismert Halmai Tamás lett Eüridiké lantja írásával. A második Bájer Máté, a harmadik helyezett pedig Csobánka Zsuzsa Emese lettek. Ők egy-egy értékes Seres László képet kaptak elismerésül, a többi kiemelt pedig a Műút folyóirat jóvoltából könyvjutalommal gazdagodott.

További részletek: Minap.hu; Fotó: Horváth Csongor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek