Három jelölt akadt fenn a vizsgálaton, akik szabálytalanul használtak fel állami kampánypénzt, mindhárom fideszes

Megosztás

Az Állami Számvevőszék közzétette jelentését, ebben három jelöltet marasztalt el a szűk egy évvel ezelőtt megtartott választások kampánypénzeinek szabálytalan felhasználása miatt. Mindhárman a Fidesz-KDNP színeiben indultak és nyertek is mandátumot.

Arányaiban nem mondható jelentősnek az a – szándékos vagy hanyag – visszaélés-arány, amit az Állami Számvevőszék a tavalyi országgyűlési választás egyéni képviselőjelöltjeinek állami kampánytámogatása felhasználásának vizsgálata során feltárt. Viszont mindhárom vétkes fideszes.

A jelentés szerint mindössze három jelöltnél fordult elő szabálytalanság, összesen 641,5 ezer forint értékű kampánytámogatás felhasználásánál. A törvény szerint az ÁSZ hármuknál az összeg kétszeresének visszafizetését rendelte el, ezt meg is tették. A három szabálytalankodó az ÁSZ részletes jelentése alapján:

Dr. Mészáros Lajos (Fidesz-KDNP) – Fejér megye 4-es választókerületében 46,17 %-kal győzött

Az ellenőrzött egyéni képviselőjelölt a részére juttatott központi költségvetési támogatásból 288,9 ezer forintot nem szabályszerűen használt fel. Egyik számláján ugyanis olyan tételek is szerepeltek, amelyek nem a kampányidőszak alatti, hanem korábbi költésekre vonatkoztak, ami tilos.

Pánczél Károly (Fidesz-KDNP) – Pest megye 11-es választókerületében 51,81 %-kal győzött

Az ellenőrzött egyéni képviselőjelölt a részére juttatott központi költségvetési támogatásból 100 ezer forintot nem szabályszerűen használt fel. Nála is az volt a hiba, hogy egyik számlája szerinti szolgáltatás igénybevétele a kampányidőszakon kívül esett, ami nem megengedett.

Pócs János (Fidesz-KDNP) – Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es választókerületében 59,81 %-kal győzött

Az ellenőrzött egyéni képviselőjelölt részére juttatott központi költségvetési támogatás felhasználása és elszámolása nem volt szabályszerű. A jelölt 252,6 ezer forintot költött, de a támogatás felhasználását igazoló számlák, bizonylatok az előírtak ellenére nem a jelölt nevére szóltak. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek