Vigyázzunk eszközeinkre, olyan támadási módszer terjed, ami parancsokat adhat okostelefonunknak is

Megosztás

Vagy bármilyen okoseszközünk felett átveheti az irányítást, anélkül, hogy észrevennénk, hogy a kártevő már feltelepült az eszközünkre. Ráadásul a módszer sem mindennapi, akár egy YouTube-videó is elég lehet hozzá, legyünk óvatosak.

Ijesztő felfedezést tettek amerikai kutatók: az emberi fül számára hallhatatlan ultrahang segítségével a felhasználó tudta nélkül lehet átvenni az irányítást különböző készülékek – mobiltelefonok, okoshangszórók vagy bármilyen, digitális asszisztenssel szerelt eszközök – felett.

A támadást NUIT-nak (Near-Ultrasound Inaudible Trojan) nevezték el, és eszközök millióit érintheti: az Apple, a Google, a Microsoft és az Amazon asszisztensei is támadhatóak a módszerrel.

Mint a Bleeping Computer kiemelte, a NUIT azért is veszélyes, mert az okoseszközökbe épített mikrofonok az olyan ultrahang-hanghullámokra is tudnak reagálni, amelyeket az emberi fül nem is érzékel – így teljesen észrevétlenül lehet támadást indítani, hagyományos hangszórókkal.

A NUIT terjesztése ebből fakadóan nem is bonyolult: csupán a hangot kell lejátszania az áldozatnak, ami eredhet egy webhelyen lévő médiafájlból, vagy éppen egy YouTube-videóból. Ezek akár megbízható weboldalakon is előfordulhatnak. További részletek a Hvg cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek