Egyszerre jó és rossz hír a Szinvában pancsoló vidra

Megosztás

Az elmúlt napok egyik legérdekesebb híre volt, hogy Miskolc belvárosában, a Szinvában fürdőzgetett teljes nyugalommal egy vidra. Bár bizonyos helyzetekben veszélyes is lehet, az élővilág igencsak jelen van a belvárosban is.

– Több éve már, hogy a Szinva-patak szinte teljes szakaszán ismét megjelentek a vidrák – idézi Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetőjének szavait a Minap. – Nagyon sok velük kapcsolatos bejelentés érkezett mind hozzánk, mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felé, tehát az, hogy egy vidrát láttak a Szinva terasz környékén, egy laikus számára izgalmas lehet, a természetvédőknek azonban megszokott jelenség.

A vidrák tavaszi időszakban vízhez kötött élőhelyet keresnek maguknak. Ragadozó állatról van szó, ami halakat és kagylókat eszik főként. Más állatokra nem jelent különösebb veszélyt, hiszen rejtőzködő életmódot él.

– Nem vágyik másfajta állatok társaságára, persze ha sarokba szorítják, megvédi magát – intett Lehoczky Krisztián, aki mesélt egy másik észlelésről is.

– A Kemény Dénes Városi Sportuszoda területén van egy kis mesterséges fóliás tó. Az uszoda dolgozói jelentették, hogy a tóhoz szokott egy vidracsalád. Ez azért volt problémás, mert a Hejő patak mellől jártak át pancsolni, keresztül a Tapolcára vezető, eléggé forgalmas úton. Az egyik vidrát el is gázolták. A városban is előfordulhat ilyesmi, de ott akkora a zaj, hogy nem hinném, hogy az állat elhagyja a Szinva medrét.

– A belváros egyik szakaszán, a híd alatt kócsagot láttak. Először kételkedtem, de amikor kiértem, láttam, hogy valóban egy nagy kócsag vadászik a halakra. De láttak már mandarinrécét is a patak folyása mentén, ami kifejezetten ritka hazánkban. Lillafürednél egy hód látogatott be egy családi házba, úgy kellett egy gereblyével óvatosan kitessékelni. Tavalyelőtt a Szinvapark melletti hídnál egy jégmadár kereste a táplálékot, de lehet, hogy fészket is rakott valahol a környéken – sorolta a természetvédő.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek