Vidáman pancsoló vidrát videóztak a Szinvában

Megosztás

A közelmúltban egy rendkívül ritka madarat láttak a Szinvában, pár napja pedig egy újabb szokatlan vendég járt a miskolci patakban. Egy járókelőnek sikerült felvételt készíteni egy vidráról, aki zavartalanul pancsolt a patak partján. A fokozottan védett állat valószínűleg élelmet keresett.

Az európai vidrát emberek közelében, fényes nappal ritkán lehet látni, mert a Kárpát-medencében szinte kizárólag éjszakai életet él. A játékos emlős tavasztól kezdődően egyre szívesebben fogyaszt halakat, amelyek közül a legyengült és kisebb méretű, nagy tömegben előforduló, sokszor idegenhonos inváziós halakat (például: ezüstkárász, naphal, törpeharcsa) részesíti előnyben.

A két éves korukra ivaréretté váló vidrák megpróbálnak maguknak territóriumot foglalni, de addig is magányos vándorként, saját terület nélkül barangolnak a vízfolyások, tavak mentén. Az úszóhártyás lábú, áramvonalas testalkatú és rendkívül dús, hő és vízszigetelésre alkalmas tömött bundájú vidrát sajnos több veszély is fenyegeti emberlakta tájainkon. Figyeljünk és vigyázzunk rájuk!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek