Jó reggelt Miskolc! Keddi időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Kedden napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Időnként több tájegységünkön is előfordulhat futó zápor, hózápor, néhol akár zivatar is. Sokfelé lesz erős, viharos az északnyugati szél. Hajnalban -7 és +2 fok között alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet, a fagyzugos, szélvédett északi tájakon számíthatunk a leghidegebbre. Napközben mindössze 4 és 10 fok közé melegedhet a levegő.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Gedeon, Gede, Gedő, Gida, Hannadóra, Hannaliza, Hannaróza, Ixion, Janina, János, Johanna, Kapisztrán, Katapán, Maja, Szixtin, Szixtina, Szixtusz, Hanna

A Johanna név eredete és jelentése: Héber-görög-latin eredetű, a héber János (Johanan) férfi név latinosított női párja. Jelentése: Jahve (Isten) kegyelmes.

A Johanna név jellemzése: Kitartóan ragaszkodik a saját igazához, elképzeléseinek véghezviteléhez. Érdekei háttérbe szorítják érzelmeit. Önfejű és makacs ember.

A Gedeon név eredete és jelentése: Héber eredetű bibliai férfinév, jelentése megfejtetlen, egyesek szerint esetleg kétélű kard, kardforgató vagy sebzett kezű vagy romboló, pusztító.

A Gedeon név jellemzése: Független és szabadságvágyó, olyannyira, hogy nem keresi különösebben mások társaságát. Szeret a gondolataiba mélyülve sétálni és utazni, egyedül felfedezni a környezetét és a világot. Ha valakit mégis közel enged magához, tisztelettel és szeretettel bánik vele, legyen szó barátságról vagy párkapcsolatról.

Kutya névnap:

Foltos, Apolló

Cica névnap:

Foltos, Kópé

Hörcsög névnap:

Portosz

Születésnaposok

1925 – Csuvik Oszkár vízilabdázó, úszó († 2008)

1929 – Psota Irén kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a nemzet színésze († 2016)

1929 – Lemhényiné Tass Olga magyar tornász, olimpiai bajnok

1941 – Kovács Zsolt hídépítő mérnök, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa

1947 – Leblanc Győző magyar operaénekes, színész, rendező

1949 – Reviczky Gábor Kossuth-díjas magyar színész

1972 – Lipcsei Péter magyar labdarúgó

1986 – Lady Gaga amerikai énekesnő

1989 – Keller Ákos magyar kosárlabdázó

1992 – Harangozó Bence magyar öttusázó

Ezen a napon történt

1598 – Pálffy Miklós gróf, országbíró és Adolf von Schwarzenberg herceg katonái éjszakai cselvetés után megrohanják a török kézen lévő Győr várát.

1802 – Heinrich Wilhelm Olbers felfedezte a második kisbolygót, és elnevezte Pallasnak.

1945 – A visszavonuló német csapatok felrobbantják a komáromi Duna-hidat.

1979 – Az egyesült államokbeli Three Mile Island-i atomerőmű hűtőrendszere meghibásodik. A baleset a környezet nukleáris szennyeződéséhez vezet.

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink ma reggelig

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek