Idén már 450 milliót költ a köztévé sminkesekre és fodrászokra

Megosztás

450 millió forintot (nettó) fizet az MTVA a képernyőn megjelenő munkatársainak nyújtott fodrász, sminkes és stylist szolgáltatásokért – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből, írja a Magyar Hang. A közbeszerzésből sok érdekes részlet derül ki, beleshetünk a közmédia közpénzes közkulisszái mögé.

Pl. tudták, hány MTV-dolgozót láthatnak a tévében? 140-et!

De nézzük a részleteket! A közbeszerzés 12 hónapra szól, és további 6 hónappal meghosszabbítható. A megrendelés öt fő csoportra oszlik:

  • napi fodrász feladatok,
  • eseti fodrász feladatok,
  • smink,
  • stylist tanácsadó és öltöztető feladatok, és
  • vezető stylist tanácsadás.

A napi fodrászok a stúdiókban vagy külső helyszíneken a képernyőre kerülő személyek frizuráját rakják rendbe. Ezt a feladatot legalább 13 fodrász (köztük 4 fő mesterfodrász) végzi havonta átlagosan 1 900 óra időtartamban, de a szerződés teljes időtartama alatt maximum 22 800 óra hosszan.

Az eseti fodrászok az MTVA képernyőre kerülő munkatársainak teszik rendbe a séróját, a nők haját havonta egyszer, férfiakét kétszer. Hajvágás, festés, ápolás, mindezek havonta átlagosan 80 alkalommal, de a szerződés teljes időtartama alatt maximum 960 alkalommal.

A sminkesek a képernyős munkatársak és a vendégek sminkelését végzik, ha nincs sminkelnivaló, akkor pedig rendelkezésre állás keretében várják, hogy legyen. Ha olyan a produkció, akár maszkot is készítenek. Ezt a feladatot legalább 8 fő sminkes (köztük 3 fő kozmetikus/1 fő sminkmester) végzi havonta átlagosan 3 500 óra időtartamban, de a szerződés teljes időtartama alatt maximum 42 000 óra hosszan.

A stylist tanácsadó a képernyőre kerülő személyek ruháit válogatjak össze, szerzi be a szponzoroktól, vásárolja meg, bérli, igazítja. Az öltöztető pedig – tádáá! – öltöztet. Ezeket a feladatokat legalább 8 fő stylist/öltöztető (köztük 3 fő divattervező), 1 fő varró(nő) havonta átlagosan 1 500 óra időtartamban végzi, de a szerződés teljes időtartama alatt maximum 18 000 óra hosszan.

A vezető stylist tanácsadó megtervezi, ki hogy nézzen ki, a majd lejjebb felsorolt kollégák munkáját fogja össze, és a szponzorokkal tartja a kapcsolatot. Ezt egy ember végzi, havi juttatásért cserébe.

  • Rendszeres képernyős munkatárs: legalább 140 fő.
  • Napi feladatmennyiség: 40 fő képernyős személy (teljes csomag, benne minden feladat),
  • 30-40 fő vendég (napi fodrászat, smink).

A megbízást az a Make-Up Team nevű cég nyerte, amely 2016 óta mindig. A cég tavaly és idén már meghívásos keretben indult és győzött. 2016-ban 178 millió forintért vállalták a feladatot, 2021-ben már 350 milliós szerződést kötöttek, amely később 385 millió forintra emelkedett. A Make-UP-Team mikrovállalkozás, az Opten cégadatai szerint öt állandó alkalmazottal. A cég ellen 2015 és 2021 között 15 alkalommal rendelt el bírósági végrehajtást a NAV, ám ezeket minden esetben rövid időn belül megszüntették.

Forrás: Telex.hu, Hang.hu

Kapcsolódó cikkek