Eddig mindössze hat háziorvossal kötöttek szerződést az új ügyeleti rendszerről Borsodban

Megosztás

Egy hét múlva bevezetik az új szisztémát, s ez mindössze a háziorvosok két százaléka – igaz, még ötven szerződéskötés folyamatban van.

Korábban írtunk már róla, hogy április 1-től Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is élesedik az új ügyeleti rendszer, az országban negyedikként. Egy héttel a borsodi átállás előtt arról kérdezte az Index az ellátás megszervezéséért felelős Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy hol tartanak az előkészületek. Válaszukban azt írták: „gondos előkészítő munka zajlott és zajlik, ami a szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakítását biztosítja.”

Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatban ez mit jelent, azt felelték, hogy március 20-ig bezárólag hat háziorvossal kötöttek szerződést, hozzátették ugyanakkor, hogy további ötven szerződéskötés még folyamatban van.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 311 háziorvos praktizál Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, magyarán a területen dolgozó szakemberek kevesebb mint két százaléka szerződött eddig. Arról, hogy hol tart a folyamat a házi gyermekorvosoknál, a lap nem kapott tájékoztatást.

Az OMSZ hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban jelentkező betegek enyhébb panaszokkal, háziorvosi ellátást igénylő problémákkal – 7-es fokozatú súlyossági skálán 0, 1, 2, 3 szintű kórképekkel – fordulnak az ügyelethez „így ellátásukra a háziorvosok a legalkalmasabbak”. „Bízunk benne, hogy az eddig távol maradt háziorvosok is mielőbb bekapcsolódnak az ellátásba annak érdekében, hogy az ügyeleti rendszer zavartalanul működhessen” – emelte ki a mentőszolgálat.

Válaszukban kitértek arra is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tíz pontján úgynevezett „vegyes ügyeletek” működnek majd, ahol felnőttek és gyermekek is ellátást kaphatnak. Azok számára, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, erre a vármegye nyolc pontján éjszaka és hétvégén is lesz lehetőség. Gyermekek számára a járási ügyeleti pontok mellett a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll – írták.

Forrás: Index, Minap.hu

Fotó: Google Maps

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek