Bencsik simán svábbogaraknak nevezte az ellenzéki tüntetőket a fideszes tévében, megint egy botrány

Megosztás

Mivel több napon át senki a világon nem helyesbített, nem kért elnézést a HírTV-ben elhangzott döbbenetes kijelentésért, az újságírószövetség megtette az első lépést. Szerintük a kijelentésen túl talán még nagyobb baj, hogy a jelenlevők közül csak helyeslően bólogatott mindenki.

Tehát egyetértenek a Sajtóklub egyik állandó vendégének kijelentésével, aki egyben a Demokrata főszerkesztője is. Ide süllyedtünk, hogy ilyen már simán átmehet egy adásban és senki fel sem emeli a szavát kormányoldalról, vagy a hatóságok részéről.

Megdöbbentő, hogy a magyar nyilvánosságban egy, a Médiahatóság sugárzási engedélyével rendelkező televízióban egy hetilap főszerkesztője a március 15-én utcára vonuló Szabadságmenet kapcsán arról beszél, hogy a jobboldaliaknak „nemzeti ünnepen nem szabad elmenni, vagy ne menjen el mindenki vidékre,

néhányan maradjanak Budapesten is, mert ezek a kis svábbogarak, ezek kirajzanak az utcára, mert látják, hogy lehet.”

– áll a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerdán közzétett állásfoglalásában. A MÚOSZ rámutat: a Demokrata-főszerkesztő Bencsik András fent idézett, a Hír TV Sajtóklub című műsorában elejtett megszólalása sérti a 2010. évi sajtószabadságról szóló törvényt, mely szerint a médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot. Ugyanez a Bencsik András tavaly ősszel söpredéknek titulálta a pedagógusokat, azzal sem volt semmi gond.

A MÚOSZ szerint „már az is botrányos, hogy egy főszerkesztő így beszél, hogy embereket dehumanizál”, mert a nyilvánosságban szereplőknek „felelősségük van, nem beszélhetnek kirekesztő módon, nem kelthetnek gyűlöletet.” Az újságírószövetség szerint viszont az igazán botrányos azonban az, hogy a stúdióban ülő újságírók „csak egyetértően mosolyogtak mindeközben,

nem volt közöttük senki, aki tiltakozott volna az emberi méltóságot semmibe vevő hasonlatért és elnézést kért volna a nézőktől a lekezelő kijelentésért.”

A szövetség szerint ők kivárták „az illendő türelmi időt,” de a tv-csatorna sem tett semmilyen korrekciós gesztust, „nem kértek bocsánatot, hallgattak, hallgatnak.” A MÚOSZ ezért felszólítja a Médiahatóságot, hogy tegyen lépéseket az ilyen törvénysértések megakadályozása érdekében. (via Hvg)

Fognak?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek