A háziorvosokat két ügyeletre is kötelezik, az orvosi kamara pert indít

Megosztás

A kamara kéri, hogy a doktorok lássák el az ügyeleteket, amikre kötelezték őket, de közben a háttérben megkezdik a jogi lépéseket. A jogszabály szerint ugyanis ez már kötelességük, este tízig ügyelhetnek, aki pedig ellenszegül, akár ötmillió forintos büntetésre is számíthat.

Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a járási tiszti főorvosok olyan leveleket küldtek ki a háziorvosoknak, amelyben a jogszabályban szereplő együttműködési kötelezettségükre hivatkozva arra szólítják fel őket, hogy vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. A Népszava értesülései szerint az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná el a munkáját az orvos.

Korábban olvashattuk, a Magyar Orvosi Kamara februárban arra szólította fel tagjait, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását. A kamara ezzel az akcióval arra akarja rászorítani a kormányt, hogy emeljék az egészségügyi szakdolgozók bérét, és kezdjenek egyeztetést egy minőségi és működő egészségügyről. Az országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége válaszul megszüntette a kötelező tagságot az orvosi kamarában.

„A kamara soha nem mondta azt, hogy ne dolgozzon senki az ügyeletben. Aki ilyen levelet kapott, annak az ilyen utasításokat sajnos be kell tartani” – hívta fel a résztvevők figyelmét a kamara szerda délutáni online fórumán Kincses Gyula, a MOK elnöke. Kincses szerint ugyanakkor a határozat megtámadása szintén egy jogszerű cselekedet, ezért azt javasolják, hogy az orvosok szerveződjenek pertársaságba, és közösen támadják meg ezt a határozat.

Kincses azt javasolta a háziorvosoknak, hogy az ügyeleti munkát lássák el, de az ügyeleteket szervező Országos Mentőszolgálattal lehetőleg ne írjanak alá szerződést, mert a periratban csak így lehet azonnali mentességet kérni az ügyelet alól. Az orvosok együttműködési kötelezettsége az ügyeletek ellátására vonatkozik, de nem szerződések aláírására, mondta a kamara elnöke. (Telex)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek