“Nem a harc a cél” – önvédelmet tanulnak a miskolci nyugdíjasok

Megosztás

A Védem a Családom Klub az Éltető Kapcsolatok Közössége (ÉKKŐ) Egyesülettel közös szervezésben önvédelmi tanfolyamot indított szépkorúak számára Védem a családom, védem a nagymamám címmel a mai nap harmadik alkalommal. Lapunk is beszámolt néhány közelmúltbeli esetről, amikor a támadók az idősek gyanútlanságát használták ki. A szokásos keddi kurzus kezdete előtt a szervezőket kérdeztük erről az újszerű kezdeményezésről.

– Amikor az Aktív Időskor Központban programokat szerveztem, az idősek gyakran emlegették, hogy nem mernek kimenni az utcára sötétedés után, mert sok rosszat tapasztaltak a közbiztonsággal kapcsolatban. Néhány társammal gondolkodni kezdtünk, hogy mit lehetne tenni ez ügyben, és láttuk, hogy Budapesten idősek részére indult önvédelmi tanfolyam. Gondoltuk, miért ne próbálhatnánk szervezni egy ilyet itt Miskolcon is – árulta el lapunknak Oláhné Lajtos Julianna, az ÉKKŐ csoportvezetője. Hozzátette, hogy a Védem a Családom Klubbal közösen felkérték Mellik Béla 7. dan jujitsu bajnokot a tanfolyam levezetésére, aki mindezt szívesen elvállalta. Az eddigi tapasztalatok szerint a résztvevők nagyon jól érezték magukat, jó volt a hangulat, emellett nagyon hasznosnak érezték a tanultakat.

A foglalkozások tartalmi része: bemelegítés; alap ütések, fogás határok; támadások elhárítása, kivédése; erőfejlesztés, nyújtás

– Természetesen nem a harc a cél, de a határozott ellenállás megingathatja a támadót. A résztvevők némi erőnléti fejlesztés mellett megtanulhatják az önvédelemhez szükséges fogásokat, ezáltal nő a biztonságérzetük.

Sajnos Miskolcon megszaporodtak az idősekkel szembeni támadások. A rendőrség és a rendészet létszáma tragikusan csökken, ez a tény pedig egyre nagyobb kihívás elé állítja a két szervezetet, hogy minden városrészben kellő mennyiségű gyalogos járőr legyen jelen az utakon. Tudom, mert magam is járőrként dolgozom a rendészeten – mondta el lapunknak Csősz Ottó, a Védem a Családom Klub elnöke.

Március 14-től minden héten kedden és csütörtökön zajlik a foglalkozás, melyre ezen a linken lehet regisztrálni.

Képek: Oláhné Lajtos Julianna

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek