Ilyet még nem látott Miskolc: divatshow-ra készülnek a nyugdíjas hölgyek

Megosztás

A Miskolci Szépkorúak Fesztiválja idén a május 11-i város napja alkalmából szervezendő ünnepségsorozat része lesz, melynek nyitónapján rendezik meg az Ageing divatshowt a Tudomány és Technika Házában. A kifutóra lépő hölgyek ma tartották az első próbát, melynek kezdete előtt a főszervező, Furdi Zsóka adott lapunknak információkat erről a meglehetősen újszerű eseményről.

– Dobos Laci bácsi (dr. Dobos László, a Gyermekváros nyugalmazott igazgatója – a szerk.) régóta dédelgetett álma, hogy egy olyan rendezvényt szervezzen, melyet különböző tartalmakkal lehetne kitölteni főként a szépkorúakat megcélozva. Ezen tartalmak egyikeként egy divatshow megrendezésére gondolt, melynek lebonyolítására engem kért fel – vázolta a kezdeteket Zsóka, aki nyugdíjba vonulása előtt a város kultúrális életének egyik legaktívabb tagja volt, többek között a nevéhez kapcsolódtak a rendszerváltoztatás körüli első divatbemutatók megszervezései is.

Indul a próba

– Az a célunk, hogy megmutassuk, a világ változik és ezáltal a szépkorúak is változnak. Örömmel látjuk, hogy az 50-60 éven felüliek közül – de még az idősebbek is – egyre jobban odafigyelnek a külsejükre, fiatalosabban öltözködnek, és modern elvek szerint gondolkodnak. Eddig az idősek számára nem nagyon volt lehetőség önmagukat megvalósítani, mostanában azonban rengetegen járnak el közülük különböző kreatív szakkörökre, találkozókra, nyugdíjasklubokba, vagy például olvasni, művelődni, a természetbe túrázni, emellett sokan látogatnak olyan összejöveteleket, ahol táncolhatnak, énekelhetnek, és ezáltal kiteljesedhetnek, nem is beszélve arról, hogy a kreatív gondolkodás, a társasági élet a legjobb módszer a demencia elkerülésére. Ép testben ép lélek.

A divatshow-val szeretnénk megmutatni, hogy soha nem késő megvalósítani az álmainkat. Szándékunkban áll összehozni egy közösséget, ahová szívesen eljárhatnak az emberek, és hogy bebizonyítsuk, hogy nem kell feltétlenül magányosnak lennie valakinek csak azért, mert nyugdíjas, és hogy minél többen magabiztosságra tegyenek szert, ezáltal pedig önállóak maradhassanak.

“Ép testben ép lélek” (fotó: Furdi Zsóka)

A főszervező ezután a fesztivál tervezett programjára tért rá. Elmondta nekünk, hogy három naposra tervezik, melynek első napján lenne maga a divatshow a Tudomány és Technika Házában. Másnap a tervek szerint különböző tanácsadások, kiállítások, színielőadások lesznek az Ady Endre Művelődési Házban, majd a zárónapon “Ki Mit Tud?” kerül megrendezésre a Vasgyári Közösségi Házban, végül pedig egy gulyásparty zárja majd az eseményt.

A mai próbával kapcsolatban Zsóka elmondta, hogy még sokat kell gyakorolniuk a hölgyeknek, de mindenki nagyon jól érezte magát, és úgy érzi, sikerül majd elérni a kitűzött célokat.


Kapcsolódó cikkek