Marad a tamponadó – a kormánypárt leszavazta az LMP javaslatát

Megosztás

Az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának keddi ülésén a kormánypárti többség leszavazta azt az LMP-s határozati javaslatot, ami visszaszorította volna a menstruációs szegénységet Magyarországon. Újfent kiderült, hogy a kormány szerint mindenki másnak van dolga a szociális biztonság ügyében, csak az államnak nincs. A menstruációs szegénység határozati javaslat elkaszálásával a Fidesz-KDNP sokadszorra is bebizonyította, hogy nem érdekli őket a szegények mindennapi problémái.

A kormánypárti képviselők érveléséből tisztán látszott, hogy a felelősséget és a feladatellátást át akarják hárítani az önkormányzatoknak és a karitatív szervezeteknek. A szavazásnál két kormánypárti képviselőnek megingott a keze, és az utolsó pillanatban nem nemmel, hanem tartózkodással szavaztak, de ez nem változtat azon, hogy nem került a parlament elé a magyar nők százezreit érintő súlyos probléma.

A határozati javaslat lényege, hogy a menstruációs szegénység csapdahelyzet, amelybe az önhibájukon kívül kerülnek a nők. Számtalan esetben fordul még ma is elő hazánkban, hogy a szegénységben élő nők iskolai és munkahelyi hiányzást eszközölnek azért, mert nem áll rendelkezésükre megfelelő higiéniai termék. 

Ezért a határozati javaslatban az Országgyűlés felkérte volna a kormányt, hogy törölje el az intim higiéniai termékek áfáját, hogy biztosítson ingyenesen intim higiéniai termékeket a közoktatási intézményekben, orvosi rendelőkben, védőnői szolgálatoknál, családsegítő és hajléktalanokat ellátó intézményekben a rászorulók részére. Biztosítson teljeskörű felvilágosítást a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témákról a pubertáskorú fiatalok számára.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek