Kétszer is megkerülték az EU-ban a magyar ellenállást 48 óra alatt

Megosztás

Úgy tűnik, egyre kevesebb dologban lesz képes vétózni Orbán Viktor, Szijjártó Péter és a magyar kormány az Unióban. Most egy nyilatkozatnál és az ukrán elnök meghívásával kapcsolatban is gyorsan lekapcsolták a magyar vétó és ellenállás lehetőségét. Nem meglepő módon, ismét csak a magyar kormány húz teljesen más irányba.

  • Hétfőn az összes EU-s tagállam igazságügyi minisztere aláírt egy nyilatkozatot, amelyben üdvözölték, hogy Hágában körözést adtak ki Putyin ellen. Csak a magyar miniszter aláírása hiányzik.
  • Kedden a NATO főtitkára közölte Szijjártó Péterrel, hogy hiába vétózna megint, meghívja az ukrán kormány miniszterét az április eleji NATO-találkozóra.
  • A magyar kormány konstruktív tartózkodásig jutott az Ukrajnának szánt lőszervásárlás ügyében is, nem tudta megállítani a 2 milliárd eurós beszerzést.

Vétó volt, vagy nem volt vétó?

Ezen vitatkozik a magyar külügyminisztérium a világsajtóval, egyébként Varga Judit igazságügyi miniszter helyett, akinek tárcája nem nyilatkozik az ügyről.

A Bloomberg hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy a magyar kormány megvétózta, hogy az EU kiadjon egy közleményt, amelyben üdvözli, hogy a hágai ICC elfogatóparancsot adott ki Putyin orosz elnök és egy bűntársa ellen, az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt.

A magyar külügy szerint szó sincs vétóról, mert a többi tagállam miniszterei nyugodtan aláírhatták a közleményt, és Joseph Borell EU-s külügyi főképviselő is kiadhatta a sajátját.

Ha a vétó szót köznapi értelmében vesszük, akkor a magyar kormány vétózott, hiszen miatta nem lehetett kiadni egy közös tanácsi közleményt. Ha EU-jogi szempontból elemezzük a helyzetet, akkor valószínűleg nem történt formális vétó, mert nincs nyoma, hogy a tagállamok szavaztak volna a közleményről.

Köröztethették a szöveget, és egyetlen kormány nem értett egyet vele, úgyhogy végül kiadták a többiek a magyarok nélkül, nem EU-s dokumentumként.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek