Rendkívül ritka madarat láttak a Szinvában

Megosztás

Földünk egyik legszínpompásabbnak számító madara, egy mandarinréce tűnt fel a napokban a Szinvában. A csodálatos és hazánkban nem őshonos szárnyasra egy olvasónk hívta fel figyelmünket.

A mandarinréce már jóval az időszámítás előtt ismert és nagyra becsült madár volt Ázsiában. Európába először 1745-ben telepítették be díszmadárként, de tenyészteni elsőként csak 1834-ben sikerült. Hazánkban rendkívül ritka, egyedszámát a világon 65 ezerre teszik, éppen ezért szinte mindenhol turisztikai látványosság lesz, ahol felbukkan. Így történt ez a korábbi években Nagykőrösnél is és a szombathelyi Csónakázótónál is, ahol rögtön a helyiek kedvence lett a gyönyörű madár.

Békésen úszkált a Szinvában ez a gyönyörű példány (Fotó: Bacsó István)

Könnyű tenyészteni és gondozni, állatkertekben és tenyésztőknél is gyakran láthatjuk. Nem ritkán az ilyen helyekről elszöknek – valószínűleg a most észlelt madarak is egy ilyen helyről származnak -, de előfordulnak kivadult populációk is.

Nem ez az első alkalom, hogy a mandarinréce megjelenik Borsodban, pár évvel ezelőtt, egy novemberi napon, Miskolctapolcán bukkant fel egyszerre négy egyed.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek