Miskolc régen – DVTK retró

Megosztás

Mai visszatekintésünkben a DVTK évszázados történelméből ragadtunk ki néhány momentumot. A vasgyári lakótelepen néhány lelkes, futballszerető fiatal megunta, hogy állandóan lezavarják őket a legelőkről, ezért úgy döntöttek, hogy hivatalos formában szervezik meccseiket. Így született 1910. február 6-án a DVTK, azonban az első hivatalos mérkőzésre még pár hónapot várniuk kellett.

A Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre első hivatalos kezdőcsapata 1910. május 1-én. A klub az első hivatalos mérkőzését a Miskolci Sportegyesület (MSE) csapata ellen játszotta a vasgyár mellett emelkedő kerekdomb alatti réten, mely 2-1-es DVTK győzelemmel zárult. Valószínűleg akkoriban még nem volt tisztázva a csapatlétszám, azért vannak tizenketten a képen.

A hőskor után ugrunk néhány évtizedet; Tamás Gyula, a diósgyőriek kapusa halássza el a labdát a későbbi aranylabdás Albert Flórián elől a ’60-as évek elején egy Ferencváros elleni bajnokin.

Török Péter, a Vasas egykori válogatott játékosa próbál szabadulni a DVTK görög származású, de miskolci születésű legendás hátvédjétől, Teodoru Borisztól, valamikor a ’70-es években.

Borostyán Mihály, a ’70-es évek második felében szárnyaló diósgyőri Aranycsapat jobbszélsője. A fenti fotográfia 1979. szeptember 19-én készült, amikor a csapat az UEFA Kupa 1. fordulójában Bécsbe látogatott a Rapid Wien otthonába. Az esélyesebbnek tartott hazaiaknak a 90 perc alatt egyszer sem sikerült áttörniük a vasgyáriak védelmét. A 88. percben aztán egy ellentámadásból Borostyán kiugrott a szélen, majd Fükő Sándornak centerezte be a labdát, aki bekotorta a győztes gólt, beállítva az 1-0-ás végeredményt.

Kiemelt kép: A második DVTK stadion avatóünnepsége 1939. június 25-én. Ez a sporttelep szolgálta a klubot és a szurkolókat egészen 2016-ig.

amigeleken.hu, miskolcadhatott.hu, miskolciszemelvenyek.blog.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek