Miskolc régen: érdekességek a múltból

Megosztás

Mai visszatekintésünkben nem állunk meg egyetlen korszaknál, inkább arra fókuszálunk, hogy az elmúlt évszázadban városunk mi mindenben változott meg és milyen mértékben, valamint kísérletet teszünk annak szemléltetésére, hogy a változások mögött milyen folytonosságok lapulnak a letűnt korok és napjaink között.

Ez a fiatal hölgy a második avasi kilátó, a köznyelvben Rákóczi-őrtoronynak nevezett épület előtt áll modellt a fotósnak. A fényképet Horváth Ida adományozta a Fortepannak, ahol az 1925-ös évszám szerepel, a kép azonban minden bizonnyal később készült, ugyanis Reiman Zoltán kutatásai szerint a kilátó 1934-re készült el, mely végül az 1940-es évek elején leégett.

Ezt az 1939-ben készült fényképet Szalai Veronika osztotta meg velünk. A középpontban a Mindszenti templom áll, mellette a MÁV Igazgatóság épületének egy részlete látszik, azonban feltűnhet még egy érdekesség: a sínek! Bizony, akkoriban a Mindszent téren is átrobogott a villamos! A Hejőcsaba felé vezető szárnyvonalat 1960-ban bontották el.

1951. március 15-én készült felvétel a Petőfi-emlékmű leleplezéséről a Tetemvár téren, melyet hivatalosan ezen ünnepség alkalmával neveztek el a lánglelkű költőről. Maga a szobor Kocsis András szobrászművész alkotása, a fotót is ő maga készítette.

Nyikita Szergejevics Hruscsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának első titkára 1964-ben Magyarországra látogatott. Útja során meglátogatta többek között a kazincbarcikai vegyi művet és a miskolci Egyetemvárost is. A fenti képen épp beszédet mond az akkoriban Nehézipari Műszaki Egyetem nevet viselő felsőoktatási intézmény díszaulájában.

Kiemelt kép: Sugár Ferenc 1966-os felvétele az MSZMP megyei pártbizottságának székházáról a Felszabadítók útján. Az építmény ma a Herman Ottó Múzeum központi épülete, az utca pedig Görgey Artúr nevét viseli (Fortepan).

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek