Ládacsapdázással fogják be a miskolci vaddisznókat, nem lövik ki őket

Megosztás

Az információk és a becslések alapján több száz példány is mászkálhat a városban és közvetlen környékén, egyre beljebb merészkednek. Erre kellett kidolgozni valami tervet.

Városszerte több helyről, a Görögszőlő utcából és Miskolctapolcáról is jelezték már helyiek, hogy vaddisznókat észleltek. Az állatok egyre bentebb merészkednek, és már nemcsak éjjel, hanem nappal is fel-feltűnnek kisebb-nagyobb csapatokban, elsősorban olyan helyeken, amiknek közelében erdős, bokros területek találhatók. Gondozott, ápolt telkeket túrnak fel, a drótkerítés sem akadály számukra, könnyedén átrágják magukat rajta Kiss Tibor elmondása szerint. Ő az a vadász, akivel szerződést kötött az önkormányzat, hogy koordinálja a belterületen megjelenő vaddisznók gyérítését, befogását.

Szerdán a Minap.hu stábja elkísérte, amikor Miskolctapolcán ellenőrizte a korábban kihelyezett ládacsapdát. A telek hosszan elnyúló udvara túrásokkal teli, a felázott talajban jól látható, hogy előttünk talán csak órákkal korábban járhatott erre néhány vaddisznó, a nyomok frissnek tűnnek. A városban további három ilyen csapdát raktak még ki, ezeket napi szinten ellenőrzik. A vadak befogását elmondása szerint ingyen végzik, lokálpatriótaként próbálnak a miskolciaknak segíteni.

– Amíg engedélyezték a fegyverhasználatot, volt olyan év, hogy közel százötven vaddisznót lőttek ki a városban – mondja.

Rámutat azonban, hogy a vadászok számára óriási felelősséggel és kockázattal jár az éles lőszer használata lakott területen.

– Csak nagy körültekintéssel lehetne használni, maximálisan vigyázva a személy- és vagyonbiztonságra – húzza alá.

Viszont valamit tenni kell, hiszen becsléseik alapján több száz vaddisznó járhat a miskolci erdős-bokros területek közelében. A csapdázást a rendőrség nem tiltja, az a három vadásztársaság pedig, akikhez a város belterületi ingatlanjai tartoznak, engedélyezte. Zártkertes övezetekben egyébként az ő feladatuk a károk felmérése és a kárenyhítés – ha közterületen okoz kárt a vad, annak helyreállításáról pedig az önkormányzat gondoskodik a városháza sajtó- és kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek