Vacsizó vaddisznót videóztak egy komlóstetői kertben

Megosztás

Szerkesztőségünkhöz nemrégiben érkezett egy videófelvétel, melyet egy kedves olvasónk juttatott el hozzánk. A mozgóképen egy vaddisznó látszik, miközben táplálék után kutat. A képsorok készítője saját elmondása szerint körülbelül 5 méterre állt az agyarastól, mely látszólag sem miatta, sem pedig bőszen csaholó kutyája miatt nem zavartatta magát.

Mint arról lapunk korábban már beszámolt, Miskolc belterületén megnőtt a vaddisznó-észlelések száma mostanában, melyek egyre beljebb merészkednek a lakott területeken. Legutóbb másfél hónapja kapták őket lencsevégre a Görögszőlő utcában, de megjelentek a diósgyőri temetőnél, a Tiszai pályaudvár környékén, sőt, egyes beszámolók szerint az Egyetemvárosban is többször tettek látogatást az utóbbi időben.

Legfrissebb értesülésünk Komlóstetőről érkezett, ahol olvasónk elmondása szerint már jó ideje együtt élnek a helyiek a környék vaddisznóival; fényes nappal is látják őket, hallják csámcsogásukat, sztoikus nyugalommal élik világukat. Alapvetően szelídek, viszont amikor kismalacok is vannak velük, természetesen kicsit agresszívabbak. Sok bosszúságot okoznak a komlóstetőieknek, mert feltúrják a megművelt földeket, és még a házőrző kutyáktól sem riadnak vissza, sőt a drótakadályokon is átrágják magukat.

Az állatok gyakori feltűnéséből és magas példányszámából úgy tűnik, hogy ezeket a családokat nem érintette a közelmúltban kitört sertéspestis-járvány, ami megtizedelte a Bükkben élő vaddisznó állományt. Az önkormányzat Kiss Tibor vadászt bízta meg a belterületen megjelenő agyarasok befogásának koordinálásával. A szakember elmondta, hogy mivel lakott területen vannak, a kilövésük veszélyes lenne, ezért lőfegyvert nem használhatnak. Ládacsapdázással próbálják meg befogni az egyre fesztelenebbül flangáló sertéseket, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Azoknak, akik netán vaddisznókkal futnának össze a városban, javasoljuk, hogy bár első benyomásra szelídnek tűnhetnek, semmiképp ne közelítsenek feléjük, pláne ha csíkos kismalacokat látnak, az anyakoca ugyanis a kicsik védelmében akár támadólag is felléphet!

Komlóstetői olvasónk felvételét alább megtekinthetik:

VID20230227210844

Watch “VID20230227210844” on Streamable.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek